Протестиращи: Трябва да има нови избори, по нови правила

Проблемът е системен, не опира до личности, твърдят недоволните

Трябва презареждане на изборния модел чрез нови избори по нови правила. Трябва да почнем от там, където свършиха февруарските събития - политиците излъгаха хората, трябваше да пуснат нови играчи в парламента. Това каза юристът Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи.

Около тезата, че назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС е символ на системен, а не на персонален проблем, в студиото на bTV се обединиха юрист и журналист, участвали в гражданските протести през последните три дни.

"Имаме системен проблем и нещата не опират до личности," категоричен бе Йордан Матеев, който е главен редактор на списание "Форбс" за България и изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия. Той изтъкна като фундаментален проблем на България съдебната система, промените, в която биха решили, и проблемите на политическата класа.

Блогърът Асен Генов, активен участник в организацията на протестите, предупреди, че призивите за оставка на кабинета и провеждане на нови избори могат да имат негативен ефект при нов вот без промяна в изборното законодателство. Генов предложи протестиращите да си зададат въпроса дали искат мандат в ръцете на ГЕРБ, или в ръцете на ДПС.

"Паритетът може да не се възпроизведе, а в парламента да влязат само три партии, каза той.

Асен Генов посочи като мярка за промяна на "олигархичния модел" въвеждането на преодолим преференциален праг при гласуване - 5%.

Христо Иванов пък допълни, че на преден план трябва да се избутат младите, образованите и с високи етични стандарти.