Дълго хоро се изви на 9-ти километър (СНИМКИ)

Пловдив Лайф

17-06-2013, 12:28

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Танци до зори на афтър партито на фестивала “Хопни ми, тропни ми”

Километрично хоро се изви в събота на афтър партито на Балканския фолклорен фестивал “Хопни ми, тропни ми” на Акватека. С всяка секунда огромното хоро увеличаваше своя размер, обхващайки цялата площ на комплекса.

Само час след финала на фестивала самодейците от 15 състава, влезнали в битката, спретнаха незабравим купон около басейна на 9-ти километър. Безброй усмихнати танцьори подскачаха в ритъм до малките часове.

Купона откриха майстори на нестинарския танц. Баща и дъщеря показаха тайните на езическия култ. В градината на Акватека имаше килим от жарава. На него танцьорите демонстрираха пред над 400 човека своите уникални умения. За да ги пази от огнената настилка, нестинарите носеха в себе си икона и след всяко отдалечаване от жарта, те искрено и се благодаряха.

Специално за гостите от Гърция пък наш ансамбъл бе подготвил кръшно сиртаки.

Хайдушко, шопско, добруджанско, тракийско и танци от още куп други области на страната станаха повод за радост на всички самодейци. Въпреки дългия състезателен ден, неуморимите танцьори и за секунда не седнаха по масите, танцувайки с все повече ентусиаъм и давайки душа и сърце за народната музика.