Хелмут Шмит изключва германско лидерство в Европа

Според бившия канцлер то няма да се случи в идните векове заради Втората световна война

Бившият германски канцлер Хелмут Шмит изключи възможността за германско лидерство в Европа заради отговорността на страната за Втората световна война.

"Германците са изключени от лидерството в Европа в идните векове, защото те са отговорни за Втората световна война. Те допринесоха в значителна степен и за Първата", заяви Шмит в интервю за германския вестник "Ханделсблат".

Бившият социалдемократически канцлер, който бил лейтенант от германската армия преди да бъде хвърлен в затвора от британците в края на войната, беше запитан какво мисли за призивите на британския "Икономист" за повече германско лидерство.

"Ние и само ние сме отговорни за смъртта на над шест милиона евреи, най-голямата част от които бяха полски евреи. И всички хора, дори тези, които са родени днес, носят отговорността тази ужасна германска история никога да не се повтаря", допълни Шмит.

В петъчния си брой влиятелното списание "Икономист" публикува статия със заглавие "Сдържаният колос", в която призовава Германия да поеме отговорността си за цяла Европа и да престане да се възприема като "голяма Швейцария", неутрална и просперираща.