Жега е! Как да се справим лесно с нея

Животът

17-06-2013, 13:35

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ето няколко добри препоръки

Настъпи това време от годината, в което мислите ни често са насочени към разхладителни напитки с много лед.

Ето няколко любопитни факта, които могат да ни помогнат да се справим по-успешно с горещините:

Не бързайте с бърсането на потта

Зад този съвет се крие фактът, че колкото и да е досадна и неестетична, потта е важна част от нашия естествен биологичен „климатик”. В момента, в който се изпари от кожата ни всеки грам пот отвежда от тялото ни по 2427 джаула топлинна енергия, като по този начин го охлажда. Този процес се нарича „охлаждане чрез изпаряване” (evaporative cooling) и е в основата на съвременните климатици и хладилници. Когато избършем потта преди тя да се е изпарила, ние директно пречим на тялото си да се охлади по най-естествения за него начин. Прекият резултат е, че започваме да се потим още повече, за сметка на загубения охлаждащ ефект.

Внимавайте с климатиците

Според едно научно изследване на учени от Университета на Отава (Канада) климатиците намаляват способността на човешкия организъм да се адаптира към жегите. За да се адаптира към горещината тялото засилва отделянето на пот, увеличава обема на кръвната плазма (източникът на потта), като в същото време намалява количеството на електролитите, които губим при потенето. В резултат, колкото повече време прекарваме в гореща среда, толкова по-добре телата ни се справят с топлината. Обратно, колкото повече време прекарваме в климатизирани помещения, толкова по-трудно става да издържаме на жегите навън.

Леко с бирата

За съжаление бирата (подобно на всеки друг алкохол) ще ви затопли. Несравнимото удоволствие, което ще ви донесе една ледена бира в жегата бързо ще бъде компенсирано от разширяване на кръвоносите съдове на лицето ви, съпроводено с познатото зачервяване и с "онази приятна топлина". Крайният ефект за субективното ви моментно благосъстояние може да бъде обобщен като "повече топлина в жегата".

Пийте горещ чай

Друго изследване потвърждава стария съвет, който е добре известен, но и крайно непопулярен – консумацията на горещи напитки в жегите помага за охлаждането на тялото. Разбира се нищо не може да се сравнява с изпиването на чаша ледена напитка в горещината. Тя ни охлажда отвътре и е изключително удовлетворяваща на момента. Чашата горещ чай обаче има доста по-добър и дълготраен ефект. Тя затопля отвътре, но тялото реагира като увеличава потенето. Крайният резултат е, че горещата напитка води до много по-голямо охлаждане на организма, в сравнение с консумацията на студена течност.

Яжте пикантни храни

Казаното за горещите напитки с пълна сила важи и за пикантните храни. Парадоксално, но факт - няколко люти чушки ще ви разхладят по-добре от една ледена бира.

 

Източник obekti.bgСнимка на Деня

Щрихи от Плевен