Кметът против узаконяване на ромските гета

Мисия Пловдив

17-06-2013, 14:18

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Правителството да внимава, хората пак ще се вдигнат, каза Тотев

Два закона, които се готвят от новото правителство, ще са следващата причина за общественото недоволство, каза кметът на Пловдив Иван Тотев. „И двете предложения бият по местната власт и се надявам, че няма да бъдат гласувани”.

Проекторешението за налагане на мораториум върху премахване и забрана ползването на незаконни строежи, ползвани като първо жилище ще върже ръцете на общинската администрация, убеден е кметът. „Това предложение на управляващите накърнява чувството за справедливост”, добави той.

По думите му общините и кметовете по места знаят как да прилагат закона и не правят нищо, което да не е в интерес на гражданите. С компесаторни мерки всяка администрация се справя с незаконното строителство и в крайна сметка няма обществено напрежение. Тотев даде пример с премахнатите цигански незаконни къща на ул.”Цар Георги Тертер”, за да се разчисти района на Малката базилика. „Не оставихме нито едно семейство на улицата и в същото време облагородихме  около прекрасния обект постройките, които не отговаряха на никакви стандарти”, уточни кметът. „Ако по това време новото проекторешение беше в сила, щяхме да сме с вързани ръце”, каза още Тотев.

Другото необмислено и неподходящо предложение, според кмета, е обезщетяването на родители на деца, които не са намерили място в детските градини. „Парите за тези семейства пак ще дойдат от данъкоплатците и ще удари общинския бюджет. Освен това, няма закон, който да задължава децата на гражданите в община Пловдив или съседните й да ползват  градина в същата община.

„Важно е да се чува гласът на хората. Гражданите показват, че следят много изкъсо политическата ситуация в страната и се реагира много навреме. За първи път през изминалите 6-7 месеца има такава чуваемост”, коментира националните протести кметът.