Най-странните неща за крадене

Животът

17-06-2013, 16:18

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Тонове пясък, градинска трева и улични шахти - за апашите няма спирачки

Кражбата е от онези неща в съвременния свят, за които никой не говори, но всички знаят, че съществуват. И докато в повечето страни е прието почти за нормално бандити да отмъкват пари, портфейли, лични документи и автомобили на хората, в други полицията е принудена да се справя с доста по-странни задигнати неща. Електронното издание oddeе.com e направило извадка от най-куриозните кражби по света.

Тонове пясък чезнат мистериозно

Полицията в Ямайка продължава да скърца със зъби от яд заради неразкрита от 2008 година насам кражба на тонове пясък, които мистериозно са се изпарили от плаж на северното крайбрежие на острова. Става въпрос за опустошаване на ивица от над 400 декара на плажа Корал Спринг - едно от най-апетитните места в Ямайка. И не се е намерил нито един свидетел, който да е видял как над 500 камиона са извозили пясъка извън територията на курорта. Униформените продължават да смятат, че двигателите на цялата операция са хора от туристическия бранш в страната. Основната причина е конкуренция. При старта на Корал Спринг неговите собственици са инвестирали над 110 милиона долара. С липсата на основната част от атракцията за клиентите оборотът паднал почти 80 процента.

Ел Ей без решетки на уличните шахти

Вирусът на изчезващите капаци на уличните шахти се оказва не само български патент. През юли 1990 г. полицията в Лос Анджелис гордо докладвала пред медиите и началниците, че е разрешила един, меко казано, странен за Америка случай - крадене на решетки от уличните шахти. Задържани са двама криминално проявени, които по време на разпита признали, че са отмъкнала над 300 капака, всеки тежащ по около 140 килограма. Апашите признали, че продавали  капаците за по 6 долара парчето за скрап. Крадците казали, че са направили повече пари, отколкото някога са си мечтали. Две години след Ел Ей манията за крадене на уличните решетки покосила още и Лилехамер, Норвегия. Там обаче свитите  бройки едва стигали 8.

Как беше задигнат 10-тонен мост

В момента в бюджета на Чешката република има заделени средства на стойност над милион долара за всевъзможни проблеми с инфраструктурата и транспорта. И всичко това заради кражбата на стар 10-тонен железопътен мост миналата година от град Славков, провинция Карлови Вари. Леко смущаващото в случая е, че въпросното съоръжение и било демонтирано посред бял ден. Освен конструкцията бандитите са успели да отмъкнат и над 200 метра релси. Нелепото в цялата случка е, че по време на инцидента патрул е спрял на моста, но крадците показали на служителите на реда подправени документи. В тях се посочвало, че те уж били група за ремонтни и възстановителни дейности. И имали сключено споразумение с държавните железници за разрушаване на стария мост. Говорител на полицията в Карлови Вари заявил пред медиите, че общият размер на щетите, причинени от демонтирането на моста и релсите, вероятно откраднати за скрап,  възлизал на около 120 000 чешки крони (над 6000 долара).

Как се изпари градинската трева

Гордостта на Денис Томсън от американското градче Килкени е прекрасната морава пред дома й. Това е мястото, където нейните четири деца и две кучета прекарват в непрестанни игри. И където разведената жена с наслада си пие кафето сутрин. Цялото това блаженство е нарушено, когато някой открадва цялата морава пред дома! Апашите дори не й оставили бележка с извинение за деянието си. Денис и децата отишли да видят баща им една сутрин. Вечерта се върнали в дома си. Семейството отворило задната врата и замръзнало - моравата я нямало. „Боже, къде ми е тревата?!”, помислила си майката. Тя веднага заподозряла няколко съседи и натрапници от същата улица, които искали да паркират колите точно пред дома й и затова направили този вандалски акт. Но управата на градчето погледнала на случая по друг начин - нищо особено, просто поредната приумица на градските архитекти за промяна на инфраструктурата около къщите. Най-накрая и Денис Томсън се примирила с това, че някоя архитектурна компания просто е сбъркала адреса.

 

Източник monitor.bg