Орешарски ускори наредбата за държавните пари в банките

Политика

17-06-2013, 19:21

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Протестиращите разговаряха с премиера за начина, по който ще бъде номиниран новият шеф на ДАНС

Министър-председателят Пламен Орешарски разпореди ускорено прилагане на наредбата за парите на държавните предприятия в банките.

Това обяви самият премиер по време на срещата си с над 70 представители на протестиращите днес в министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба. Темата за концентрацията на депозити на държавни предприятия в търговски банки беше сред дискутираните въпроси по време на продължилия повече от два часа разговор.

"Ние заварихме подготвена наредба от служебния кабинет, съгласно която всяко държавно предприятие може да държи не повече от 25 на 100 от депозитите си в една банка", напомни премиерът. Той изтъкна, че наредбата е въведена от настоящото правителство, без да се променя нищо и към настоящият момент действа. Тя предвижда 6-месечен гратисен период, който се дава, за да могат предприятията да пренастроят банковото си обслужване. Според Орешарски обаче този период е много дълъг и трябва да се ускори.

Представителите на протестиращите разговаряха с премиера за начина, по който ще бъде направена новата номинация за председател на ДАНС и за функциите на държавната агенция.

Пламен Орешарски заяви готовност да бъде направено широко обсъждане на кандидатурата за председател на ДАНС и изтъкна, че сред задачите на ръководителя на агенцията приоритет трябва да е борбата срещу контрабандата и източването на ДДС.

Протестиращите приветстваха откриването на Дунав мост 2. Те попитаха и за конкретни мерки, които министър-председателят ще предприеме в подкрепа на най- бедния район не само в България, но и в Европа. Орешарски заяви, че през следващия програмен период са отделени пари за подобряване на инфраструктурата в региона – например скоростната отсечка от София до Видин. Той отбеляза още, че се търсят начини да се насочат повече нови инвестиции към Северозападна България.