Чисти води в топ курортите ни с 2 пречиствателни станции за милиони

Туризъм

18-06-2013, 06:31

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Започна градежът на пречиствателната станция в Созопол

След дълги години двете най-обсъждани съоръжения стартират

Дълги години чакане, множество спекулации и дори една нереализирана глоба, съпътстваха реализацията на пречиствателната станция в Созопол и модернизацията на съществуващата в община Несебър.

Двата големи инфраструктурни проекта бяха спорни най-вече заради тромави процедури, но най-накрая вече започват. Първата копка в Созопол е днес, а на 20-и това ще се случи и в Несебър.

Договорите и на двете общини бяха подписани почти по едно и също време в началото на август 2012 г.

В Созопол строителните дейности стартираха малко след това, докато в Несебър това стана малко по-късно, тъй като този въпрос беше споделена отговорност между държавата и местната власт и остана дълго време спорен.

Там почти до преди два месеца не беше приключила тръжната процедура за избор на изпълнител, който първо трябва да проектира, а едва след това да строи. 

Днес обаче в Созопол ще започне градежа на помпена станция на пречиствателната станция за отпадъчни води.

В морския град реализацията на мащабната инвестиция, която става с външно финансиране и средства отпуснати от екоминистерството е в рамките на проект, на стойност близо 90 млн. лв.

Според данни от доклад на Европейската агенция за околна среда за лятото на 2012 година плажовете на Созопол са сред най-чистите в цяла България, сред 93 морски ивици.

Въппреки забавянето в тръжните процедури и затлачената комуникация между държавата и местната власт само след два дни ще бъде направена и първата копка на пречиствателната станция в Равда, която ще обслужва един от най-големите потоци туристи по родното Черноморие. 

Проектът е за 98 млн. лв. и се финансира по оперативна програма „Околна среда“.

След приключването му пречиствателните съоръжения ще обслужват през следващите 25 години освен Несебър, Равда и Слънчев бряг, а също и морските селища Свети Влас и Ахелой.