Следващият хештаг: нова десница

Най-доброто от печата

18-06-2013, 06:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Радан Кънев е готов да инициира нов десен блок.

Енергията от последните дни е потенциал за раждането на нова десница - алтернатива на сегашното и на предишното управление. Това коментират по протестите млади хора без представителство във властта през последните години. И очакват следващ хештаг (група потребители на дадена идея в социалните мрежи - б.р.) след безпрецедентния за фейсбук ДансWithMe, изригнал по повод избора на председател на ДАНС.

"Това Народно събрание ще има кратък живот. Твърде скоро ще има парламентарни избори. Нужно е да се създаде нов опозиционен блок, който да представя най-вече средната класа", обяви вчера кандидатът за председател на ДСБ Радан Кънев.

 Дългогодишният лидер Иван Костов подаде оставка след изборите. Той обаче е на същата позиция, даде да се разбере Кънев. На Национално събрание на партията в неделя се очаква именно той да поеме кормилото от Костов. Веднага след това Кънев е готов да инициира нов десен блок. Вчера той не конкретизира към кои партии ще се обърне. Предполага се, че това ще са "Синьо единство" на Надежда Нейнски и Мартин Димитров, СДС и "Движение България на гражданите" (ДБГ).

СДС, ДСБ и ДБГ да работят за създаването на единна дясна формация, поиска тези дни и синият лидер в Стара Загора Георги Ранов.

"Не е време сега да се изреждат абревиатури на партии, за да не излезе, че искаме да яхнем протестите", внимателен е потенциалният лидер на ДСБ.

"Съгласен съм с Радан Кънев - обединението трябва да се случи и ще се радвам, ако той бъде избран начело на партията. Този съюз обаче не бива да е механичен и подчинен на битката кой да е вождът, защото ще е изкуствено и ще бъдем шамаросани", заяви пред "24 часа" Прошко Прошков от Националния съвет на ДБГ. Той описа и причината, поради която е сдържан оптимист: "Мечтата на десните хора не е да имат 10 човека в Народното събрание и около тях да гравитират клакьори, а да се роди такъв блок, който да дава работещите решения на проблемите им." Неминуемо ще има движение по десния фронт идните дни, прогнозира Прошков. Но пак призова: "Да сме много внимателни, защото това обединение има повече мащехи, отколкото бащи."

И в ДБГ, и в ДСБ били на тръни, понеже имало реален риск протестите да се инфектират с провокатори. Целта - погубване на енергията, от която ще се роди новата алтернатива.

"Поздравяваме българските граждани за протестите - те са на средната класа, каквито виждаме за първи път в историята на прехода", подчерта Кънев. Освен че сегашният парламент бил изчерпал възможностите си и от него не можело да се очаква нов качествен Изборен кодекс, било абсолютно невероятно да се свика Велико народно събрание, каквото искат ГЕРБ и РЗС.