Как да задържим желаните килограми?

Животът

18-06-2013, 17:08

Снимка:

bolime.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Рецептата е балансирана храна с много движение

Често гладувате, непрекъснато сте на диета, но щом малко се отпуснете, свалените килца отново се завръщат. Как да задържите желаното тегло?

Вина за за завръщането на килограмите носи собственото ви тяло. В повечето случаи за метаболизма диетата означава ситуация на лишения. Организмът понижава разхода на енергия, за да се пригоди към положението, обмяната се забавя. Стига се до изразходване първо на резервите от въглехидрати, а не на мазнини. От чисто еволюционна гледна точка това е правилно, защото по този начин в миналото хората са успявали да преживеят тежки времена. За съжаление в наши дни тази стратегия на тялото води само до отчайване от невъзможността да отслабнете. Дори след ограниченията тялото ви продължава да изразходва по-малко калории - до 8 седмици след диетата се нуждаете от значително по-малко калории отпреди. Организмът ви трупа всичко, което получава, в мастни депа, за да е добре подготвен за следващия гладен период. По този начин за кратко време наддавате повече, отколкото сте свалили с диетата.

Добрата новина е, че можете да надхитрите организма. Ще трябва обаче да се откажете от светкавичните диети и да избягвате едностранчивото хранене. Рецептата е балансирана храна с много движение.

Rozali.com предлага някои правила.

Променете мисленето си! Още след 30-ата година започва известно разграждане на мускулите и става по-трудно тяхното натрупване. Ако не промените нещо в хранителния си режим, ще се сдобиете лесно с нежелани тлъстинки, тъй като мускулите са най-важни за изразходването на калории. Можете да ускорите метаболизма и да натрупате мускули чрез силови упражнения и тренинг за издръжливост.

Съвет: непременно си изберете спорт, който ви допада. Запишете се в някой клуб, така ще имате и социални контакти.

Не допускайте да прегладнеете! За да не ви прегладнее рязко и да се втурнете на обяд към ресторанта, обзети от вълчи апетит, носете си нещо за похапване в службата. Яжте плодове или нарязани пресни зеленчуци. Това ще предотврати прегладняването ви. Тогава на обяд ще можете да изберете ястие с повече зеленчуци и по-малко мазнини. Можете дори да си поръчате само салата.

Хранете се редовно! Не пропускайте ядене. Преди всичко редовно закусвайте. Така няма да огладнявате и да понижавате нивото на захарта. Ще бъдете енергични и в добро настроение.

Как да задържите желаното тегло?Яжте в компания! Канете приятели, с които спокойно да си хапвате в приятна атмосфера. Хранете се задължително на маса, а не пред телевизора или компютъра. Замислете се, преди да си сипете втора порция -гладна ли сте наистина?

Не пазарувайте на празен стомах! Никога не отивайте на пазар гладни. За нула време ще напълните количката с неподходящи храни. По-добре хапнете плод преди това, така няма да прекалите в супермаркета.

Ограничете мазните храни! Това не значи, че трябва да се откажете напълно от мазнини. Ако искате обаче да приемате по-малко калории и въпреки това да се чувствате сити, е желателно да ядете по-малко мазни храни.

Един грам мазнини има два пъти повече калории от един грам белтъчини или въглехидрати.