Фестивалът "Водна кула" ни показва модерното изкуствоо

София Лайф

18-06-2013, 18:45

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Фестивалът отново се фокусира върху изкуството на социална тематика

 Над 100 артисти от цял свят пристигат у нас на 19 юни, за да се включат в най-мащабния форум на съвременното изкуство в България - "Водна кула".

Фестивалът отново се фокусира върху изкуството на социална тематика, създадено за специални места в столицата – малко използвани или натоварени с особена история къщи, архитектурни паметници или пък сгради, предизвикали различни дебати в обществото.

Сред авторите, които ще пристигнат у нас са, както утвърдени и вече успели артисти, така и млади и дебютиращи творци. Те работят във всички посоки и движения, в които съвременното изкуство се проявява. Критични и социални, тези произведения събуждат нашите сетива и ни окуражават самите ние да погледнем по нов начин на това, с което сме свикнали.

Местата, в които артистите ще влязат и ще променят нашето усещане за тях са: Водната кула в квартал "Лозенец", Старата царска гара "Казичене", Подземието "Сердика" на бул. "Мария Луиза", бар "Хамбара" на ул. "Шести септември", Музея за съвременно изкуство САМСИ и Музея на социалистическото изкуство.

Във фестивала ще видите и преживеете произведения на творци, които работят както с най-традиционните техники (но с концептуален характер), така и видео творби, пърформанси и инсталации, замислени, специално за мястото, в което се осъществяват (site specific works).

На 23 юни фестивалът ще открие една нова дестинация - Царската гара в Казичене. Някога гордата сграда е била важна част от връзката на България с Европа. Сега тя се е превърнала в останки на красивото, в руини, които вдъхновиха артистите от цял свят и те ще се включат с акции и инсталации в нея. През 2013 г. Фестивалът е част от Културния календар на Столична община и от кампанията "София - културна столица на Европа 2019г." Той ще се открие, традиционно в и около Водната кула, кв. Лозенец в София на 19 юни от 18.30ч. до 22.30ч.