Шофьори на градски транспорт са най-честите крадци на нафта

Крими

19-06-2013, 07:18

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Вместо да очакват бонуси към заплатата, сами си ги осигуряват

12 шофьори и сервизни работници от "Столичен автотранспорт" са хванати да крадат гориво за последната година и половина.

В тях са намерени общо 1065 литра нафта, като най-много кражби са установени в гаража в "Земляне".

Последният случай е отпреди месец, когато специален екип на "Столичен автотранспорт" хваща шофьор с четири туби, пълни със 120 литра гориво. Малко преди да се включи да обслужва автобусната линия, той спрял в "Горубляне". Там била паркирана личната му кола, за да прехвърли в нея нафтата. При появата на проверяващите той обяснил, че някой пътник е забравил тубите. Автобусът обаче бил празен и още дори не бил направил първия си курс за деня.

Изобретателност в източването на гориво пък са проявили работещи в гаража в "Малашевци". При проверка там е открит 200-литров варел, пълен догоре с нафта. В единия му край бил пробит отвор, през който минавал маркуч. Той излизал извън оградата на гаража, където очевидно е ставало източването. Авторите на самоделната бензиностанция обаче все още не са установени.

При друг случай пък на 19 април в работните шкафчета на трима шофьори са намерени 300 литра гориво, разпределени в 10-литрови бутилки от минерална вода. И в този случай оправданието било, че някой друг ги е оставил в иначе заключените шкафчета.

В случаите, в които се установява кражба, се вика полиция. Крадецът остава в ареста за 24 часа. Образува се досъдебно производство, което обикновено завършва с акт за дребно хулиганство, тъй като нанесената щета често е за под 500 лв. Всички хванати шофьори, които иначе получават средно по 1200 лв. месечна заплата, са уволнени дисциплинарно или са напуснали работа по взаимно съгласие.

"Столичен автотранспорт" е сред най-големите консуматори на гориво. Месечно доставките са по 25 тона. Затова, за да стимулират икономиите, при реализирано намаление шофьорите получават добавка към заплатата. Вместо да чакат един месец обаче, някои от тях предпочитат да продадат откраднатото гориво на момента, защото няма удръжки и получават парите веднага. Иначе според данните изминатите километри пробег за 2013 г. спрямо 2012 г. са намалени с 531 974, доставеното гориво е с 463 000 л по-малко, а разходът за 100 км е намален с 2,92.