Ердоган се обяви за победител

Въпреки това протестите в Турция продължават

Турският премиер Реджеп Ердоган обяви победата си над антиправителствените протести след мащабна полицейска операция, в рамките на която бяха извършени обиски и арести на десетки арестанти в опит за потушаване на продължаващите близо три седмици безредици.

След дни на сблъсъци, предизвикани от прогонването на протестиращите от епицентъра на протестите - истанбулския парк "Гези", демонстрантите се опитваха да се прегрупират. Оттогава полицията влиза в спорадични сблъсъци с по-малки групи демонстранти в цялата страна.
В Истанбул десетки демонстранти предприеха мълчаливи протести, стоейки неподвижни в тихо неподчинение на централния площад „Таксим", разположен в съседство до парк „Гези".

На фона на изглежда замиращите протести, Ердоган заяви, че е преодолял кризата, разглеждана като най-голямото предизвикателство досега пред неговото правителство през десетгодишното му управление.

"Нашата демокрация беше подложена на изпитание отново и ние излязохме от него като победители", заяви пред силни овации премиерът пред членовете на своята управляваща Партията на справедливостта и развитието.