Чобанов говори с кипърския си колега за офшорните сметки

Политика

19-06-2013, 12:59

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министърът на финансите ще провери офшорките на български граждани

Първото действие, което ще предприема, е да говоря с кипърския министър на финансите. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов във връзка с това дали ще има яснота за офшорните сметки на българи и на български фирми в островната държава.

"Оттам нататък технически ще предприемем необходимите действия със съдействието на експертите от Министерството на финансите, за да проверим по какъв начин може да се изиска тази информация , имало ли е до момента подобна практика. Така или иначе това е общоевропейска дискусия, която има конкретни резултати, така че това не е нищо различно от насоката, в която ЕС върви по тази линия", заяви Чобанов.

Финансовият министър каза още, че това е дискусия в Европа, която все още не е разрешена, продължава да се действа по нея и "няма да се различаваме от самите европейски практики."
На въпрос дали следва да има промени в данъчните закони, за ограничаване на изнасянето на пари в офшорни фирми Чобанов заяви, че това ще бъде поставено на широка дискусия.

"Ще бъдат ангажирани заинтересованите страни, обществото, така че да въведем в тази страна предварителната оценка на въздействието, която без такива дискусии не се получава. Ще действаме в такава посока”.

Министърът заяви още, че скоро в Народното събрание ще има изслушване във връзка с това дали е проверил какво е състоянието на бюджета на страната.

"Ще ви отговоря на този въпрос по-късно. Анализът е ежедневен. В момента при мен има искания на министерства и ведомства за още 800 млн. лв.", заяви Петър Чобанов.