Ръководствито на БЕХ аут заради отказан достъп до секретна информация

Политика

19-06-2013, 14:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕК разследва БЕХ отделно от "Газпром"

Кой иска да кредитира БЕХ

"За да реформираме нещо, първо трябва да го спасим", заяви икономическият министър

Наложи се смяна на ръководството на БЕХ, тъй като председателят на холдинга г-н Михаил Андонов подаде оставка заради отнетия му достъп до секретна информация.

Това заяви пред медиите в парламента министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Според него това означава, че той не може да посещава важни стратегически за страната обекти. "Поради тази причина взех решение да бъде сменен целият борд на БЕХ", каза министърът. Той обаче не обясни какво е наложило смяната на цялото ръкводство. На въпроса защо достъпът до класифицирана информация на Михайл Андонов е отнет Стойнев отвърна: "Доколкото знам, има досъдебно производство и когато има такава процедура се отнема достъпа до секретна информация."

За да реформираме нещо, първо трябва да го спасим. В момента това са наистина кризисни, спешни мерки, за да спасим както икономиката, така и енергетиката, а също така да създадем и повече работни места, поясни още икономическият министър. "Това са наши основни цели и затова се нуждаем от подкрепата на парламента. Радвам, че има гражданско общество, но трябва да се обяснят на хората конкретните мерки, които правим за държавата и всички да се обединим за спасението на държавата, посочи той. Икономиката трябва да заработи, да има работа за миньорите, отново да отпушим износа, така че да влиза свеж финансов ресурс в икономиката, е становището на Стойнев.


Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев освободи Съвета на директорите на БЕХ - Михаил Андонов, Божан Стоянов и Тодор Шопов.
В управлението на холдинга влизат Боян Боев и инж. Георги Христозов.

Припомняме, че това е поредната рокада в ръководството на Българския енергиен холдинг. Назначенията  на освободените сега - Божан Стоянов и Тодор Шопов, станаха по време на служебното правителство на Марин Райков. Тогава служебният икономически министър Асен Василев обяви кадрови промени в редица дружества. По това време Стоянов беше заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, а Тодор Шопов - бивш заместник-изпълнителен директор на "Летище София" ЕАД и член на Консултативния съвет на Сметната палата.

Божан Стоянов веднага попадна в скандал за агентурно минало, след излезли официални данни, че е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност. Информацията оповести самата Комисия по досиетата, а Стоянов заяви, че ще го обжалва пред Върховния административен съд.

Михаил Андонов е бил през 2011 година изпълнителен директор на НЕК ЕАД, а преди това заместник-главен счетоводител в дружеството.

През юни, в първите дни на 42-ото Народно събрание депутатът от ДПС Делян Пеевски попита в парламентарния контрол служебния премиер Марин Райков защо не сменя Михаил Андонов и не му се отнеме достъпа до класифицирана информация. Тогава Пеевски обвини Андонов, че носи вина за тежкото финансово състояние на енергийния холдинг и на НЕК.

Марин Райков защити Андонов. Той обяви, че не го сменя, защото е важен свидетел в предстощия арбитраж между България и Русия заради АЕЦ "Белене".

Тогава Райков подчерта, че смяната на Андонов може да има силно негативен ефект за страната ни.