Няма инвестиции, няма растеж

Липсата на капиталовложения са основният проблем у нас

Основният проблем за икономически растеж у нас е в липсата на свежи инвестиции. Това подчерта днес министърът на финансите Петър Чобанов по време на дискусии за мерките от плана "Орешарски" в НС. Към рисковете в бюджета можем да отнесем надценените прогнози за макроикономическото развитие, продължи той. БВП е ревизиран с 1.5 млрд.лв. в негативна посока. Сред другите рискове са очаквания за възникване на допълнителни разходи - имаме недофинансиране на определени сфери, призна Чобанов. Проблем са и просрочените задължения - към края на април те са в размер над 800 млн. лв. Заради това ведомствата и министерствата полагат необходимите усилия за оптимизиране на тези разходи.

Чобанов каза, че има и риск от неизпълнение на приходите в размер на около 1 млрд. лв. Министърът заяви, че вече има набелязани конкретни мерки как да се ускори събирането им. Сред мерките, фигурират промени в т.нар. единна данъчно-осигурителна сметка.

Това, което ни притеснява са изчерпаните бюджети в централния и в републиканския бюджет- те са преразпределени по обичайната практика чрез постановления на МС, каза Чобанов. А просрочия към бизнеса нарушават протичането на основните финансови потоци в държавата, посочи Петър Чобанов.