НС одобри спешния пакет от мерки на Орешарски

107 депутати гласуваха - "за", "против" нямаше, един се въздържа

Пакетът от мерки, известен като "Планът Орешарски", бе приет с гласовете на 107 депутати, против нямаше, един се въздържа.

По-рано днес премиерът Орешарски обяви, че мерките се насочени към частично подобряване на социалното положение на гражданите. Сред тях са понижаване на цената на елелктричеството, връщане на швейцарското правило за индексиране на пенсиите, разплащане с бизнес сектора, борба с битовата престъпнност.    

"Мерки ще има и в защита на потребителите от монополните структури. Ще подобрим административния капацитет на съответните регулаторни органи. Необходимо е още сега да предприемем стъпки за подобряване условията за правене на бизнес. Предвиждаме да внесем пакет от законодателни промени в НС в посока облекчаване на административната тежест за бизнеса и гражданите, като предвиждаме това да стане още в началото на есенната сесия на НС," заяви Орешарски.
Той обеща още:Да променим закона за обществените поръчки. До 30 август ще разплатим всички просрочени задължения на бизнеса по обществени поръчки и ще ускорим възстановяването на ДДС. Още в следващите месеци ще предприемем стъпки за привличане на кредитни ресурси в ББР, за да облекчим достъпа до по-евтин финансов ресурс за стартиращия малък и среден бизнес. Ще проведем широк дебат за приоритетите в споразумението за партньорство с ЕК за следващия 7-годишен период. Предвиждаме проектът за партньорство да се разгледа тук в НС. Ще предприемем стъпки да ускорим усвояването на еврофондовете. Ще предприемем решителни стъпки против контрабандата. В пакета се предвиждат мерки за демократизиране на управлението, ще разчитаме на активната подкрепа и на всички вас", добави премиерът.
Той заяви, че на дневен ред още по-важен е въпросът за нов Изборен кодекс, така че страната да бъде подготвена в по-голяма степен за едни демократични процедури по избирането на следващия парламент. "Предвиждаме към всички министерства да има обществени съвети, така че активно да комуникираме с гражданите. Предвиждаме да разширим диалога с местните власти, като възстановим работата на Съвета по децентрализация", уточни министър-председателят.

Пламен Орешарски заяви, че може да поеме ангажимент и да възложи анализ на всички концесионни договори. В това число сме коментирали многократно с вътрешния министър за съсредоточаване на усилията на МВР към битовата престъпност. Акцентът върху битовата престъпност се съдържа в документа, който в началото на мандата го представих. Имам готовност периодично да отчитаме мерките, които сме изпълнили.