Орешарски уволни зам.-министъра на вътрешните работи

Политика

19-06-2013, 23:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Орешарски назначи още петима заместник-министри

Цветлин Йовчев поиска оставката на Иван Иванов по-малко от два часа след назначаването му

Премиерът Пламен Орешарски уволни заместник-министъра на вътрешните работи Иван Иванов, съобщи правителствената пресслужба.

Според кратката му визитка от съобщението на правителствената пресслужба, в последните шест години Иван Валентинов Иванов е главен юрисконсулт на "Билдинг Строй Експрес" ЕООД. Преди това е ръководил офиса на "Воинтех" ЕООД в Шумен.

Проверка на вестник "Капитал" в информационната система ДАКСИ обаче показва, че през 1995 г. Иванов става управител на шуменския клон на силовата групировка СИК. С нея е свързан и баща му - бизнесменът Валентин Иванов - Шошо.

Тази информация предизвика мигновената реакция на Цветлин Йовчев. Вътрешният министър поиска оставката на новоназначения си заместник Иван Иванов по-малко от два часа след съобщението на Министерски съвет за назначаването му.

"Оповестените от медиите данни за зам.-министър Иван Иванов не позволяват оставането му на работа в МВР,” категоричен бе Цветлин Йовчев пред агенция "Фокус". "Затова незабавно поисках оставката му от поста. Неговата кандидатура не е мое предложение, приех политическо назначение, предложено на министър-председателя от парламентарната сила, която е излъчила г-н Иванов като депутат в 42-ото Народно събрание. Аз самият се запознах с него едва днес,” уточни вътрешният министър.

Пред БНР Цветлин Йовчев обясни, че не е познавал Иван Иванов и не е бил запознат с „кариерното му развитие”. Вътрешният министър смятал депутата за политическо назначение, което щяло да помогне за реформата в МВР.