Вадят офшорките на светло

Най-доброто от печата

20-06-2013, 07:35

Снимка:

Бойко Кичуков

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Министър Чобанов пита кипърския си колега колко българи са регистрирали такива фирми на острова. В НС чакат обяснения от държавния глава, гласят поправки в данъчни закони.

Всички офшорни фирми, чиито крайни собственици са българи, ще бъдат извадени на светло. С това се ангажира вчера финансовият министър Петър Чобанов ден след като гръмна скандалът около президента Росен Плевнелиев за източване на близо 1 млн. долара от компанията „Линднер“ през офшорни фирми и ощетяването на държавата с данъци.

 

„Първото действие, което ще предприема, е да говоря с кипърския министър на финансите, като се видим на ЕКОФИН“, зарече се Чобанов. Както „Монитор“ писа, според документите, уличаващи Плевнелиев в машинации, офшорките му „Инокс мениджмънт лимитид” и „Белингъм дивелъпмънт лимитид” са регистрирани именно в Кипър.

 

За събирането на пълната информация за всички нашенци с фирми в такива зони пък финансовият министър ще свика експертите си, за да уточнят по какъв начин може да се изискат данните. „Така или иначе това е общоевропейска дискусия и не правим нищо по-различно от линията на европейските практики“, подчерта Чобанов.

 

Инициативата за осветляването на всички офшорни фирми дойде от парламентарната група на Коалиция за България, която по-рано през деня призова Чобанов за мерки в тази посока. „Това е почтеното и справедливо действие спрямо хората в България и институциите трябва да направят това усилие“, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Сергей Станишев.

 

Скандалът с офшорките на Плевнелиев предизвика остра реакция и от депутатите от останалите парламентарни групи. „Президентът дължи обяснение за всичко, което се случва около него, ако иска да бъде морален съдник на обществото“, категоричен беше от трибуната народният представител от ДПС Йордан Цонев. Председателят на движението Лютви Местан също подчерта, че ако за първите мъже в държавата има непреодолими съмнения, те трябва да дадат отговор „за своето благосъстояние и за сметките си тук-там”.

 

Заради казуса с държавния глава от ДПС обмислят и законодателни промени. „Имаме конкретни предложения за специално данъчно облагане на парите за офшорните зони и специален пакет от мерки за пресичане на този трансфер на капитали“, обясни Цонев. Сред рестриктивните мерки, които се обсъждат, е и отрязването на подобни фирми

 

от участие в обществени поръчки у нас. „Цялата икономическа световна общественост е на мнение, че тези икономически практики са неправилни и ощетяват гражданите“, аргументира се Цонев. Той цитира данни, макар и неофициални, според които около 36 трилиона изтичат към офшорните зони от държавите от ЕС. За България пък споменаваната сума била в размер на около 16 милиарда.

 

Социалистът Янаки Стоилов също призова за спешни промени, които да ограничат възможността обществени средства да отиват към офшорни зони. Той настоя да се въведе забрана за сключване на приватизационни и концесионни договори с фирми от такива зони. „Може ли държавата да регулира икономиката, ако не знае къде отиват печалбите“, попита риторично Стоилов.