Убиецът на бай Мето е заснет от камера на банка

Таксиметровият шофьор бе пребит до смърт

“Главата на баща ми беше подута от ритници. Самите хирурзи се ужасиха. Казаха ми, че не са виждали подобно нещо през практиката си.”

Това заяви пред “24 часа” Велизар Гачев, син на зверски пребит таксиметров шофьор в Пловдив. 61-годишният Методи Гачев издъхна на 17 юни в университетската болница “Свети Георги”, след като стана жертва на агресията на напълно непознат човек.

На 24 май бай Мето, както го наричат приятелите и колегите му, бил на абитуриентска вечер със съпругата си. Около 22 ч тръгнал на работа.

“Майка ми го е спирала, домакините също не го пускали, защото той беше душата на компанията”, разказва Велизар. Баща му обаче излязъл с таксито, тъй като очаквал, че ще има много клиенти.

Около 4 ч на 25 май качил абитуриентка в кв. “Капана”. Още на втория завой пред него внезапно изскочил някакъв младеж. Методи набил рязко спирачки.

“На мен ми се вие свят, а ти минаваш оттук”, развикал се непознатият. Започнал да удря с юмруци по капака на колата и счупил левия фар. От ръката му бликнала кръв.

“Ти к'во стоиш, ма”, озъбил се хулиганът на примрялото от страх момиче на задната седалка.

Трясъкът от строшения фар бил чут от 30-годишен пловдивчанин, който живее в кооперация на ул. “Жолио Кюри”, където е станал инцидентът. Той тъкмо се прибрал от купон и слязъл по чехли навън, тъй като от балкона на жилището си не успял да види.

В това време до бияча вече се бил приближил негов приятел и го дърпал да не се разправя с таксиметровия шофьор.

Бай Мето от своя страна се обадил по телефона на колега за помощ, но сбъркал улицата - вместо “Жолио Кюри” казал “Жан Жорес”.

“Младият мъж, който е излязъл, се върнал обратно вкъщи, защото сметнал, че няма да се стигне до бой.

Садистът бил държан от приятеля си, който се опитвал да го накара да си вървят”, разказва Велизар.

След скандала баща му отбил автомобила встрани, за да минат чакащите коли зад него. Попитал хулигана защо му е строшил фара. Вместо отговор той се нахвърлил върху него.

Шум от тъпи удари чул човекът от кооперацията, докато се качвал по стълбите към апартамента си. Преобул се и за втори път излязъл на улицата.

Там станал свидетел на жестока сцена - бай Мето бил на земята, а младежът го ритал по главата. Преди това блъскал лицето му в перваз на близка сграда. При появата на свидетеля садистът хукнал да бяга. Зад него останала кървава диря от наранената му ръка при счупването на фара.

Камера на банка е заснела отдалечаващия се бандит. Абитуриентката в таксито си тръгнала преди мелето, когато бай Мето спрял встрани.

Фотороботът на извършителя е съставен по описание на свидетеля от кооперацията, но девойката го е потвърдила.