Късно е либе за #катарзис

Общество

20-06-2013, 12:54

Снимка:

Bulgariautre

Автор:

Александър Попов

Всичко от Автора

Още по Темата:

#ДАНСwithme, ден шести

Лицата на протеста, ден пети

Протестът в София, ден пети

Красотата на протеста!

Хората смениха тактиката, не плюят, а иронизират политиците

Когато народът плюеше политиците, те се държаха така, сякаш ръми прохладен летен дъжд. Протестите от последната седмица обаче ясно показват, че тактиката на суверена е нова.

Вместо обиди, политиците вече търпят подигравки. Най-потърпевш се оказва Волен Сидеров, който освен ирония трябва да свиква и с мисълта, че протестиращите хич не се вълнуват от него. Видно е, че това е най-тежкото наказание, тъй като е свикнал на медийно и хорско внимание.

Един от най-често срещаните плакати по площадите е "Никой не ми плаща, мразя ви безплатно". Ясно е, че любов между народ и власт липсва и няма как да бъде по друг начин, след като през последните десетилетия само властта упражнява правото си на любов. И винаги е отзад.

Въпреки неприятната поза, иронията и хумора не са изчезнали и обладаваните хвърлиха ръкавицата за танц с управляващите.

В социалните мрежи, а и на площадите се родиха истински бисери на народното творчество, а дали властимащите ще вникнат и ще разберат истината, поднесена с ирония и игра на думи е техен проблем.

"Същината на един протест, по-точно на хората, които участват в него, може да бъде разчетена и в езиковите послания – разкрепостени, асоциативни, многопластови. Даже не ми се иска да свършва. Интересни са ми. Искам още!", пише потребител във Facebook. Така е, и ние се забавляваме.

Едностранният секс избухва в призива "Не искаме живот на заЕбавен каДАНС!", а дълго клатеният народ припознава Станишев като един от най-дейните в половия акт. Затова и хората си го изкарват на червения лидер - "Сергей, бъди мъж поне веднъж", "SerGAME OVER". Изразяват се съмнения и за неговата полова ориентация, на много места неговото име е изписано като "serGAY".

Тройната коалиция също е увековечена от протестиращите - "Станишев, Волен и Местан в един вонящ червен казан", "Атака се прецака, само Болен от парите е доволен", "Вземайте си чуковете. И сърповете...", "Еднопосочен билет до Марс! Червената планета за нашите управляващи", на площада може да се види и откровение към европейските социалисти - "PES - We don't need your toy".

240-те депутати пък могат да се вгледат в плакати като "Слепите избори криви ги раждат", "Културно е да си изхвърляш боклуците. Особено ако са в парламента", "Липсата на #катарзис у вас, води до #екзактни действия у нас", "Благодаря ви, че ни УУУБЕДиНИХТЕ", "Имаме кауза, здравствуйте бухалки", "ПарламаEND".

Откроява се също желанието на хората най-после тези, които са вършели престъпления да намерят заслуженото наказание - "От ДАНСинга в кафеза".

Някои хора пък определено са притеснени какво слагаме на масата и вместо Агенцията по храните те алармират - "Опасен продукт "Олигарски" по Б(ДС)".

Думите на Волен Сидеров към репортер "Извини се, бе!" пък се превърна в един от най-популярните хаштагове във Facebook - #извинисебе. Той доведе до модификации като #усмихнисебе, #оттеглисебе.

От тук нататък политиците трябва да внимават какво говорят, защото рискуват глупостите им да се увековечат и да бъдат пример за простотия на следващите поколения.

След многобройните извинения от управляващите, все лични, се заговори за някакъв катарзис в политическата класа. Народът обаче ясно отвърна - "Късно е либе за #катарзис"...