ВМЗ-Сопот готви нови протести

Животът

20-06-2013, 12:34

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вече 56 дни работниците не са получили нито лев

Оръжейниците се стягат за протест, съобщиха от КНСБ. В писмо до премиера Пламен Орешарски и министъра на икономика Драгомир Стойнев от синдиката заявяват, че са готови да предприемат действия в защита на правото на труд и достойно заплащане.

При проведената среща с министъра на икономиката и енергетиката г-н Стойнев и Съвета на директорите на „ВМЗ" ЕАД в гр. Сопот бяха поети ангажименти за бързо намиране на решение относно изплащането на дължимите трудови възнаграждения и набелязване на спешни мерки за стабилизиране на дружеството. До този момент няма никаква яснота за предстоящи плащания. Това е жизнено важен въпрос и търпението ни се изчерпа. Вече 56 дни работещите във „ВМЗ" ЕАД не са получили нито лев. Това е грубо погазване на законите в страната и конституцията, която гарантира правото на труд и справедливо заплащане, посочват от синдиката. От КНСБ изтъкват, че не е допустимо в 21-и век и в страна членка на ЕС да има такова отношение към хората на наемния труд.

Относно поетия ангажимент от министър Стойнев за запазване на „ВМЗ" ЕАД като държавно предприятие и развитието му в дългосрочен план - КНСБ настоява за спешна намеса и съдействие, както и запознаване на оръжейниците с доклада относно преструктурирането на „ВМЗ" ЕАД с цел стабилизиране и запазване на работните места, предава КРОСС.