Нова готик мода прати няколко хлапета в болница

Животът

20-06-2013, 14:56

Снимка:

facebook.com/EMoO colOrS XD

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

12-годишни в Бургас следят емостраница във фейсбук, режат букви по тялото си с ножчета

Самонараняване с остри предмети в областта на китките и в меките части зад коляното, изписване с нож или пергел на името на любимо същество, разходки в моргата и черен химикал под ноктите - това е новата готик зараза, която обхвана само за месец шестокласниците в Бургас. 

Тази седмица ръководствата на две бургаски училища решиха, че е крайно време да запознаят родителите с новата опасна мода, заради която няколко ученици стигнаха до спешното отделение на МБАЛ - Бургас.

Зловещото течение сред подрастващите започнало в начолото на този месец след като хлапетата масово започнали да посещават емостраница в социалната мрежа. В нея наред със сладките картинки и любовни постове са качени и снимки на различни млади хора с незараснали белези от самонараняване по ръцете и краката.

Темата е свързана с несподелената любов, но и с актуалните филми за вампири. 

Влечението на бургаските ученици стигнало до там, че тези, които не желаели да се порязват, били насила принуждавани от по-властни свои връстници. 

По думите на учителите, които последните две седимици преди края на срока се превърнали в истински разследващи, най-често жертви на опасната мода ставали момичетата.

"Ученичката, която беше приета след подобен инцидент в болницата, например обясни, че причината да си посегне била несподелена любов. Тя решила само да се пореже лекичко, но нещата излезли извън контрол", обяснява класната ръководителка на 12-годишното момиче. Родителите й били в шок, когато разбрали. Този случай обаче не е едниственият. Няколко дни по-късно друго дете прекалило с болката и само отишло до болницата. 

Самонараняването е само част от мрачните действия на шестокласниците. Другото занимание било екскурзия до моргата с цел наблюдаване на трупове. 

Според учителите децата са в деликатна възраст, в която хормоните и желанието за модел на подражание, ги тласка в крайности.

"Родителите трябва първо да бъдат много наблюдателни. Желателно е да водят и приятелски разговори с децата си, без много критика. Това ще ги предразположи да споделят и да получат правилен съвет", обясняват педагозите и се надяват тъмното модно течение да бъде овладяно, преди някой да пострада сериозно.