Г-н Орешарски, искате ли да управлявате?

Политика

20-06-2013, 17:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Луиза Божинова

Всичко от Автора

Не е нормално още докато се извиняваш за грешка, да правиш нова

Скандал след скандал, грешка след грешка, протест след протест. Хаосът в страната настъпи и изгледите са да се разраства. Управляващите създават усещането, че искат да ги мразят.

 

Не е нормално още докато се извиняваш за поредната политическа грешка, на фона на националните протести в цялата страна, да правиш нова с поредното нелепо назначение.

 

Колко често чухме израза ”политическа грешка” през последните две седмици – периодът на управлението на Пламен Орешарски? 

 

Още с тръгването си новото правителство показа, че някои от назначените експерти далеч не са такива. Например спортната министърка Мариана Георгиева, която работила в несъществуващото Министерството на спорта в периода 2001-2010 година.

 

Тя бе предшествана от Калин Тихолов, назначен за министър на инвестиционните проекти, но сменен с арх. Иван Данов заради граждански протест срещу назначението му. Именно Тихолов бе замесен със скандала "Дюнигейт". Вчера дори излезе информация в медиите и изявления на различни политици, че именно Тихолов е съветник на премиера. Информацията, естествено, беше отречена от Министерския съвет.

 

Някак между другото в суматохата мина назначението за зам.-културна министърка на Велислава Кръстева, пиар на Ахмед (така нарича лидера си Ахмед Доган в прослувото писмо до Слави Трифонов).

 

Изглежда правителството не успя много ефективно да избоде очите на хората с техния модел на поведение, с поделянето на властта между БСП и ДПС и вещата помощ на Атака. Затова в събота стовари най-големият скандал - назначи Делян Пеевски за председател на ДАНС.

 

Именно с това назначение чашата преля и народното недоволство се изсипа по площадите. Още в събота над 20 000 души окупираха Ларгото в София, организирайки се във Facebook под мотото "Не искам Пеевски за шеф на ДАНС". Защото бе избран за 15 минути, без никакви дебати и очевадно съглашение между БСП и ДПС.

 

Гражданите обаче не са глупави. Виждат, чуват и действат. На управляващите, които и да са те, да им е ясно, че това с покорната рая мина. От сега нататък българският народ ще протестира винаги, щом усети, че не е съгласен с нещо, когато вижда, че се действа задкулисно.

 

Масовите демонстрации свършиха своята работа – Пеевски вече не е шеф на ДАНС. Но те прераснаха в антиправителствени протести. Защо? Нали вече депутатът от ДПС няма да оглавява антимафиотската агенция, какъв е проблемът? Ето, Орешарски предложи спешен пакет от мерки за излизане от кризата, експертите работят по намаляването на цената на тока, та чак пара се вдига. Просто на кабинета му трябва време, за да си стъпи на краката. За това и помоли премиерът.

Да, ама не.

След обявяването на назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС за „политическа грешка”, последвани от мили извинения, новият кабинет отново се провали. Вчера Орешарски назначи още 5 нови зам.-министри, сред които беше и Иван Иванов – обявен за помощник на вътрешният министър Цветлин Йовчев. Разследване на в. Капитал обаче стигна до извода, че Иванов е бивш СИК-аджия, управлявал силовата групировка в Шумен през 1995 година. Цветлин Йовчев пръв поиска оставката след плъзналата из медииното пространство информация, а след това Орешарски уволни новоназначеният замминистър. Два часа след номирането му.

Какво е обяснението на премиера? Тази информация я няма в регистрите на МВР.

 

Медиите ли трябва да изпълняват държавническа роля и да разследват новоназначаваните министри и зам.-министри? Абсурдно.

 

С тази поредица от политически грешки не е трудно да се прогнозира, че новият кабинет няма да се задържи дълго на политическата сцена. С това, че ДПС пое контрола на четирите най-важни комисии в парламента – Комисията по бюджет и финанси, Комисията по енергетиката, Комисията по правните въпроси и Комисията по икономическата политика и туризма – както и назначаването на зам.-министри и областни управители от същата партия, няма да доведе до друго освен до протести и още протести.

 

Колкото и толерантни да са хората на юнските бунтове, колкото и да се въздържат от провокативни викове на протестите като "Турци сте", едва ли ще позволят малцинството да ги управлява. Назначаването на Муса Палев за областен управител на Благоевград може да се нарече не само грешка, но и глупост. Чисто от историческа гледна точка това е абсурно и хората го възприемат като провокация. Същият е случая със Спас Каймаканов, назначен за губернатор на Пловдив. Изборът бил направен заради мениджърските му качества, но хората му лепнаха етикет "човек на ДПС". И са гневни, че областен ще им човек от партия, която няма депутат от града на последните избори.

 

Поделянето на властта между БСП и ДПС е показател за това как обещанието за демокрация се пропука, а народът остана излъган, че ще има укрепване на демокрацията. Това беше подмяна на власт с власт, на една и съща схема с нови лица.

Въпросът е с тези грешки какво целят. Дали не е провокация заради липса на желание на Орешарски да управлява?