Над 12 къмпинга между Иракли и Резово

Туризъм

21-06-2013, 06:10

Снимка:

camping.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Има обаче и туристически места, които не се водят къмпинги, но предоставят бунгала за почивка

Над 12 са обявените места за къмпинги на територията на Южното Черноморие от Иракли до Резово.

Има обаче и туристически места, които не се водят къмпинги, но предоставят бунгала за почивка. В най-северната част по крайбрежието на Бургаска област се намира къмпинг „Иракли”. Той е предназначен за разполагане на палатки и каравани. Неговото предимство е гората, която е в непосредствена близост до плажната ивица.

До Обзор се намира къмпинг „Зора”, който разполага с 20 места за палатки, още толкова за каравани и 11 вили с 30 легла. Следващият къмпинг в южна посока е „Ахелойска битка” в близост до град Ахелой, който разполага с няколко вили с 30 места.

На територията на община Созопол има четири къмпинга: "Градина”, ”Смокиня”, „Златна рибка” и „Каваци”. Опредени са места за палатки и за разполагане на каравани, като с най-голяма площ е „Градина”.

В близост до град Ахтопол е къмпинг „Делфин” с 50 места за палатки и още толкова за каравани. До Ахтопол се намират още две места с бунгала „Синя лагуна” със 64 места в 17 бунгала, и къмпинг „Котва”.

На територията на община Приморско има три къмпинга: „Китен” „Оазис”, и ”Юг”. В непосредствена близост до къмпинг „Юг” е къмпинг „Корал, в община Царево. Между с. Лозецец и Царево е къмпинг „Арапя”.

Атрактивен в община Царево е и къмпинг „Силистар”, който се намира в защитена местност. Има често случаи, когато любителите на природата решават да опънат палати не в специализираните за това къмпинги, а там където им харесва.

Това бе проблем за община Царево и от ръководството на общината се заканиха да санкционират и премахват палатките на почиващите, тъй като често замърсяват околната среда и ги разпъват на терени частна собственост.

Друг проблем, е че атрактивните кътчета по Черноморието станаха привлекателни за строителство на хотели, вили, затворени комплекси, които бяха построени на територия на бившите къмпинги. Част от тези къмпинги в момента са разпокъсани между няколко частни собственици, стопанисващи по няколко бунгала. 
Условията в къмпингите по Южното Черноморие са различни - някои от вилите са обновени, но на места са в лошо състояние.

Цените също варират в зависимост от условията. Нощувка в палатка и каравана струва средно 7-8 лева. Разпъването на платка за ден струва 8 – 9 лева в зависимост от времето дали е в пиковия юли и август. Плаща се такса на ден за кемпер и отделно за самата нощувка в караваната или кепмера.

Отделно се плаща и такса за престой на превозното средство на почиващите. Част от къмпингите предоставят възможност и за оставане на караваните за период от юни до септември като това ще коства за една каравана между 1 650 до 1 750лв в зависимост от зоната, на която е поставена.

Тази сума обаче често се дели между няколко почиващи семейства, които са се разбрали предварително за времето на почивката. Цените обаче са индивидуални и са различни за отделните къмпинги.

Съветът е да отидете да се свържете директно с избраният от вас къмпинг, за да се запознаете с цените и условията там. Има и специализирани сайтове на отделните къмпинги по Черноморието и във вътрешността на страната. Форумите също са полезни, за да се добие представа за условията.