Новата валутна единица - пармезан

Банка пази пити пармезан вместо валута

Италианската банка "Кредито Емилиано" се различава от останалите банки и най-вече по съдържанието в банковия сейф. Вместо пари, кюлчета злато или диаманти на рафтовете в трезора на банката старателно се съхраняват... пити пармезан.

Известният "Реджиано" пармезан е толкова скъпоценен, че някой от банките са склони да го пазят като залог за заемите и кредитите на своите клиенти.

Банката взема сиренето от местните производители в замяна за кредити или за трипроцентова отстъпка.  Изглежда странно, но банка "Кредито Емилиано" се отнася към пармезана по същия начин както другите банки се отнасят към валутите и скъпоценните метали и то с основателна причина, защото трезорът със сирене е на стойност от 200 млн. долара.

Като се има предвид, че Италия изпадна в най-тежката криза след Втората световна война банката по този начин много помогна на производителите на пармезан да не фалират. Производителите са доволни, че благодарение на сиренето изплащат до 80% от дълговете си, с ниски парични лихви. Банката също е доволна, защото по този начин нищо не губи, и всеки момент може да продаде стоката и да си върне парите.