Пеле подкрепи протестите в Бразилия

"Не ме презирайте", призова Краля

"Кралят" Пеле обяви снощи "100 процентовата" си подкрепа си за социалното движение на недоволство, което разтърсва Бразилия от няколко дни.

Той призова да не бъде презиран заради призива му за подкрепа на националния отбор по футбол, който е домакин на турнира за Купата на конфедерациите.

Трикратният световен шампион отправи телевизионен призив в сряда за подкрепа на националния футболен отбор, който победи Мексико с 2-0, но предизвика гнева на социалните мрежи, които му отвърнаха с лозунги като "Замълчи, Пеле" и "Ти си идиот, не се обаждай".

В профила си в Tweeter снощи легендарният бивш футболист е написал: "Моля ви не се обиждайте! Аз съм на 100% с движението за справедливост в Бразилия. Просто се обръщам към всички да подкрепим националната селекция и да не разтоварваме объркването си върху играчите (като ги освиркваме)."

Една от основните причини за народното недоволство, което разтърсва страната, е сумата над 1 млрд. долара, похарчена от правителството за организирането на Купата на конфедерациите и предстоящото Световно първенство по футбол през 2014 г.