Новият вицепремиер ще бъде с икономически профил

Той няма да има пряка отговорност, за което и да е от министерствата, обясни Орешарски

Вицепремиерът, който предстои да бъде назначен, ще бъде с икономически профил и ще координира работата на министерствата, които имат и икономически функции. Това заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с българските журналисти в Брюксел.

Министър-председателят обясни, че този вицепремиер няма да има пряка отговорност, за което и да е от министерствата, за да има по-голяма свобода на действие. Пряко в негово подчинение ще е Българската агенцията за инвестиции и Българската банка за развитие.. Той ще трябва и да даде тласък на електронното правителство с оглед на много по-добри бизнес условия и много по-добро административно обслужване на гражданите.

Вицепремиерът ще отговаря за промотирането на страната ни като добра инвестиционна дестинация.

Запитан дали е възможна приватизация на НЕК, Орешарски отговори, че не е убеден, че приватизацията е решение на текущите проблеми. Премиерът обаче призна, че заслужава да се обмисли идеята за закриване или преструктуриране на БЕХ.

"БЕХ беше конструирана с определени цели. Струва ми се, че повечето от целите са изпълнени, а може би и не са актуални към настоящия момент. Излиза, че има противоречие между БЕХ и НЕК. Нека не прибързваме с взимането на решението, а да видим цялостния анализ, който предстои да бъде направен в енергетиката", заяви Пламен Орешарски.

Той извести, че предстои транспортният министър да направи план за действие по отношение на "Товарни превози". "Трябва внимателен анализ дали естествените монополи трябва да се приватизират, смята премиерът.

Орешарски е помолил днес председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу за съдействие по отношение на усвояване на средствата от ЕС, особено при напрегнатия график през тази година. Премиерът каза, че требва да усвоим двойно повече фондове спрямо предходни години и рисковете да не се справим са реални. Още следващата седмица транспортният министър, регионалният министър и министърът на околната среда и водите ще имат среща с европейския комисар по регионалната политика Йоханес Хаан.

"Ще ускорим вътре в страната работата по подобряване на програмните документи", каза още премиерът. Във връзка със споразумението за партньорство, което страната ни трябва да подпише с Брюксел до края на годината, Орешарски обясни, че предстоят разговори със синдикатите, работодателите, неправителствените организации. Ще се водят разговори и в парламента, за да се формулират приоритетите така, че да има по-ефективно изразходване на фондовете през следващия програмен период.