Бивша зам.-министърка искала отпадането на Ботев, хич не съжалява

Общество

21-06-2013, 17:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Няма да отпадат произведения на българските класици, зарече се Клисарова

Мариана Банчева призова да няма уволнения, било неконструктивно

Проектът за промяна на учебните програми по български език и литература е бил подписан от бившата заместник-министърка на образованието Мариана Банчева, съобщи Дарик.

Решението да отпадне „Майце си" и „Моята молитва" на Христо Ботев от учебниците предизвика огромно възмущение сред обществеността.

Банчева обаче не съжалява, че е сложила подписа си и призова учителите и експертите, съставили проекта, да не бъдат уволнявани както се закани министърът на образованието Анелия Клисарова.

"По време на служебното правителство аз подписах проектите на учебните програми, с което те бяха качени на сайта на Министерството, за да могат да бъдат публично достояние. Това, което аз направих, е, че всъщност поех изключителната политическа отговорност да се доверя на тези хора, които са работели и които са решили и са имали куража да представят своя продукт. Не съжалявам за това си решение", заяви Банчева.

Според нея, уволненията са най-неконструктивният начин и няма да реши проблема с програмите.

Банчева заяви, че промените, предвиждани в плана, са били, за да имат учениците повече време за практически задачи.

В проекта за промяна на учебния план е записано още, че от произведенията на Вазов няма да се изучава "Чичовци", "До Чикаго и назад" на Алеко Константинов, "Тютюн" на Димитър Димов (вместо него влиза "Осъдени души"), от Пейо Яворов отпадат "На нивата", "Заточеници", "Арменци".