Черешова задушница е!

Мисия Варна

22-06-2013, 08:34

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Пускат допълнителни автобуси за гробищата в Тополи

Днес е Черешова задушница! Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християнии втората Задушница за годината. Вселенска задушница се прави от всички православни църкви по света. Задушницата се нарича в България "Черешова", защото това е най-популярният плод по това време на годината и обикновено се слага към поменателните трапези. На този ден в храмовете се правят заупокойни свети литургии. След тях в църквите и на гробовете на починалите православни християни се отслужва панихида за упокой на душите на "отминалите от тоя свят". 

На Задушница камбаната бие траурно - за да напомни за грижата за мъртвите. Богослужебното правило е по-особено, с усърдни молитви за починалите. Службата е заупокойна, след която, както и на вечерта на предния ден, се прави обща панихида. 

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино, запалват свещ и раздават жито и първите череши, които са дали името на тази панихида. В израз на вярата във възкресението разчупват хляб и раздават донесеното от името на покойниците молитвено да се помене: Бог да прости!

За Черешова задушница община Варна пуска допълнителни автобуси до гробището в Тополи. Автобусите до селото, ще се движат  както следва: № 40 от ЖП гара в 06:45, 07:10, 07:30 и на 20 минути до 14:00 часа. От Гробище последен курс в 14:30 часа; № 118А от сп. Почивка в 06:25, 06:55, 07:15, 07:35 и на 20 минути до 13:35 часа. От Гробище последен в 14:40 часа. 

След 13:30  часа автобусите ще минат на нормално  за почивните дни разписание.