Турската опозиция моли ЕС да замижи за протестите

Членството на Турция в Евросюза и антиправителствените демонстрации да бъдат разглеждани поотделно, искат от НРП

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу изпрати  лично писмо до премиера на Холандия Марк Рюте с молба последните събития в Турция да не бъдат причина за блокиране на преговорния процес на Анкара с ЕС, след като предния ден се обърна с подобна молба и към канцлера на Германия Ангела Меркел, съобщи телевизионният канал NTV. В писмото си лидерът на НРП изразява позиция, че "насочените към правителството критики за подхода към масовите демонстрации трябва да се разграничат и да бъдат разглеждани по различен начин от процеса на членство на Турция в ЕС".

 

"Разбирам критиките на Вашето правителство към ставащото у нас. Същите тревоги споделям и аз и продължавам да правя всичко възможно за успокояване на обстановката. Същевременно призовавам и турското правителство да се държи в съответствие с демократичните норми в рамките на една правова държава. Считам обаче, че успоредно с отправяните към турското правителство справедливи критики, е необходимо процесът на членство на Турция в ЕС да бъде разглеждан като един съвсем различен въпрос”, посочи в писмото си лидерът на турската опозиция.
В писмото до канцлера на Германия Ангела Меркел, което Кемал Кълъчдароглу изпрати на 20 юни, се съдържаше следната основна теза: "Ще има въздействие от критиките към управляващата Партия на справедливостта и развитието; обаче демонстрирането на едно отношение към Турция, че не може да стене член на ЕС, е несправедлив, безпочвен и погрешен подход", напомни NTV.

Междувременно турският министърът на евроинтеграцията се извини за критиките си срещу Германия. След като Федералната република възпрепятства отварянето на глава "Регионални политики" от преговорния процес на Турция с ЕС, Егемен Багъш заяви, че това не е свърано с притеснения от страна на Берлин за турските протести, а с предизборната кампания на канцлера Ангела Меркел. Днес Багъш обясни, че не е бил разбран правилно. Освен съжалението, в специални писмени изявления той обяснява: "Всъщност изявленията ни – както винаги досега – бяха в рамките на искреността, напълно отразяват непоклатимото сътрудничество между Турция и Германия и очакванията ни за неговото канализиране в процеса на нашето пълноправно членство в ЕС. ... За всички нас най-добрият избор е да превърнем турско-германското сътрудничество във възможност за напредване на преговорния процес с ЕС. Елате, заедно да напредваме в преговорния процес, заедно да осъществим в хода на нашето присъединяване към ЕС популярния израз "Започват като турци, завършват като германци"", пише още турският министърът на евроинтеграцията.