Facebook удря психиката ни

Животът

22-06-2013, 13:09

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Някои хора търсят спасение в интернет, но влошават положението си

С все по-широкото разпространение на достъпа до глобалната мрежа, свързаните с него психопатологии също са в своя пик.

Общуването чрез Мрежата играят главна роля в този процес, твърди д-р Ури Ницан от факултета по медицина към университета на Тел Авив.

В изследването си той представя три задълбочени проучвания на случаи от практиката си, свързващи психотичните епизоди на пациентите с общуването през интернет. Пациентите били обединени от няколко важни общи характеристики, сред които чувството за самота или уязвимост в следствие на загубата на обичан човек, сравнителна липса на опитност с технологиите, липса на предходна история на психоза или злоупотреба с вещества. Във всеки от разгледаните случаи била открита връзка между постепенното развитие и изостряне на психотичните симптоми като делюзии, тревожност, объркване и засилващо се желание, достигащо до пристрастеност, за общуване чрез Мрежата.

Добрите новини са, че всички пациенти, които доброволно потърсили лечение, успели напълно да се възстановят.

Интернет безспорно е свободно и либерално място, което много хора използват всеки ден и което вече се превръща в част от нормалния социален живот. Технологиите като социалните мрежи от типа на Facebook със сигурност имат много преимущества, но тези начини на общуване вредят на някои хора, като особено привличат самотните и уязвимите или действат като платформа за кибертормоз и други агресивни поведения.

Във всички разглеждани случаи хората търсели спасение от самотата и открили утеха в сериозни виртуални връзки. Макар че в началото тези връзки били позитивни, накрая довели до наранени чувства, предателство или посегателство над поверителността на информацията.

Пациентите развили психотични симптоми, свързани със ситуацията, включително делюзии относно човека от другата страна на екрана и виртуалната им връзка. Част от пациентите се чувствали уязвими поради споделянето на лична информация, а друга част развил специфични халюцинации, вярвайки, че човекът зад екрана физически го докосва.

Според психолозите, някои от проблемите, възникващи в резултат на прекаленото използване на интернет, са свързани с географското и пространственото изкривяване, липсата на типичните при нормалното човешко общуване невербални сигнали и тенденцията за идеализиране на човека, с когото комуникираме и с когото ставаме близки без дори да сме се виждали лице в лице. Всички тези фактори могат да допринесат за разрива между човека и реалността и за развитието на психотично състояние.

Д-р Ницан и колегите му планират да проведат още изследвания върху социалните мрежи, вкл. Facebook, и да проучат кои техни особености и апликации имат потенциала да нараняват емоционално или им дават възможност да нараняват емоционално други хора. Например ясно е, че някои използват интернет, за да безпокоят останалите като злоупотребяват с възможността да комуникират анонимно.

Тъй като социалните мрежи вече са се превърнали във важна част от културата ни, експертите по психично здраве не могат да пренебрегват тяхното влияние. Когато попитаме някой за социалния му живот, вече е напълно смислено да питаме също и за Facebook и навиците, свързани със социалните мрежи и употребата на интернет, добавя д-р Ницан.

 

Източник здраве.bg