Станишев ще връща доверието в институциите

БСП уважавала протестиращите

БСП уважава всеки човек, който протестира по една или друга причина. Това заяви на брифинг председателят на Партията на европейските социалисти и на столетницата Сергей Станишев.

 

Вече втора седмица в България има протести срещу кабинета на Пламен Оррешарски. Те започнаха  гражданско недововолство срешу назначаването на депутат от ДПС за шеф на ДАНС, но бързо прерастнаха в такива за искания на оставка на правителството. Днес пред сградата на НДК, в която се провежда Съвета на ПЕС, също се събраха хора с такова настояване. Станишев обаче отпрати топката към протестите от февруари, които доведоха до оставката на предходното правителство. По думите на соцлидера:

 

"Българското общество се намира в ново състояние след февруари. След три години авторитарно, репресивно управление на ръководството на ГЕРБ, хората се събудиха. Протестите, които започнаха за цените на тока, са протести за справедливост, нормално демократично развитие. Този процес не е приключил. Най-важното за хората е да видят работещи, открити за диалог, с ясна програма институции", заяви Станишев.


Той заяви, че е приета програма за неотложни мерки. "Прави се нов модел за ценообразуването на тока. Трябва изработване на ново изборно законодателство, което да гарантира честни избори. Това е дневният ред на хората", каза още Сергей Станишев.

"Опитваме се да чуем този глас и да се коригираме. Няма да допуснем статуквото да продължи. Имаме решимост, за да се завръща доверието в институциите", заяви Станишев.

 

В България представяме новата европейска индустриална политика като визия на европейските социалисти, посочи Станишев.
Основните документи, които се разглеждат на Съвета на ПЕС, са свързани с различната и алтернативна политика на европейско ниво. На първо място става дума за практическа реализация на въвеждането на младежкия инструмент за заетост и отделяне на 6 милиарда евро за програми за младежка заетост в цяла Европа. „За България означава десетки милиони евро за старт в живота. Ще се борим за това тези средства да бъдат увеличени. Няма време за отлагане", добави Сергей Станишев.
Той посочи, че ще бъде обсъдена и приета фундаменталната програма на европейските социалисти. "Това е основа за работата ни по предизборния манифест, част от нашата подготовка и работа. Можем да имаме президент на комисията, наш общ кандидат, за да започне промяната на европейско ниво", заяви Станишев.