#ДАНСwithme 9: Полицаи подаряват бонбони на децата

Мисия Варна

22-06-2013, 19:22

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

#ДАНСwithme 9

С около 200 души започна поредният антиправителствен протест във Варна

И днес над 200 души се събраха на антиправителствен протест във Варна. По традиция хората затвориха кръстовището пред общината. Няколко шофьори обаче останаха блокирани и един от тях се опита да мине през протестиращите, сред които бе и напусналият "Атака" бивш депутат и деен участник в протестите Димитър Карбов. Шофьорът на буса мигновено си навлече гнева на протестиращите и особено на Карбов и само благодарение на бързата намеса на полицията не се стигна до по-сериозен сблъсък.

Днешният протест е съпровождан от вече станалите популярни плакати "Не съм платен, мразя ви безплатно", а начело се носи транспарант, на който е изписано "ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака в батака". Забелязва се и лозунг "Мажоритарно управление SOS". Множеството отново е съпътствано от млади хора, каращи ролери и велосипеди. 

19:10 След като тръгна по "Мария Луиза", броят на протестиращите набъбна до около 300 души. Тук отново са тъпанджията и гайдарят, които огласяват протеста с народна музика. И днес протестиращите не подминаха плакатите на Марешки, които отново се озоваха на мантинелата между двете пътни платна, въпреки че вече са забранени. Докато чистеха политагитационните материали на бизнесмена, протестиращите издигнаха и плакат "Марешки ти цапаш града, ние го чистим". Превърналото се в традиция танцуване на хора днес започна още на кръстовището на общината. 

19:20 В разгара на протеста се заформи умилителна гледка. На едното платно на бул. "Мария Луиза" пред Дома на народния флот съвсем случайно в права линия се наредиха трима униформени с мотори, две деца с велосипеди и още две с тротинетки. Изненадващо един от униформените започна да раздава бонбони на децата. Междувременно последва блокиране от страна на скандиращите и на кръстовището на Катедралата, където по традиция се заформи поредното хоро.

19:30 Със скандирания "Оставка" шествието потегли по "Владислав".

19:40 Лют скандал избухна между двама протестиращи заради маршрута, по който да тръгне шествието. Последваха обвинения, че и двете страни са платени, но до ексцесии,  не се стигна. Шествието продължи по "Владислав". 

19:59 Протестиращите вече подминаха автогарата и тръгнаха по ул. "Андрей Сахаров". Това сериозно изненада движещите се по улицата, които попаднаха насред множеството. Днешният протест много напомня на тези от зимата, когато всяка вечер варненци вървяха по бул. "Владислав" и после обратно по "Сливница" се връщаха до община. В момента в шествието са останали по-малко от двеста души. Причината редиците да оредеят са жегата и продължителното вървене.

20:15 Шествието, което значително намаля до около 80-100 човека, с викове "Оставка" се движи в дясното платно на бул. "Сливница" в посока на общината. Въпреки, че малобройната група на протестиращите затруднява трафика, тя все пак получава подкрепа от шофьорите, които надуват клаксони. Докато шествието минаваше по "Сливница" плакати на кандидатите за кмет - на "Атака" Александър Йовчев и независимият Михаил Куликов също бяха сваляни от мантинелите, а на места и от метални заграждения, на които е разлепена политагитацията. 

20:30 След като стигнаха до кръстовището преди спирка "Нептун", протестиращите скандирайки "Оставка" продължиха по ул. "Пирин". Част от тях се отделиха и тръгнаха към общината.

20:38 След като стигнаха на кръстовището на Пикадили - Център останалите около петдесетина протестиращи продължиха да вървят по бул. "Цар Освободител" като блокираха само платното в посока Червения площад.

20:40 Шествието стигна до централата на "Атака" , протестиращите преминаха в другото платно на булевард "Цар Освободител" и започнаха да крещят "Волен е болен".

Скандиращото множество се вслуша в призива, който някой направи от мегафона да не се занимават с Волен и продължиха пътя си надолу по булеварда. След като стигнаха кръстовището, протестиращите се запътиха към общината. Вървейки натам те отново "почистиха" загражденията между двете улични платна този път на бул "Осми приморски полк" от плакатите на Марешки. След това се отправиха към централата на БСП. Там вече четиредесетината останали протестиращи ревнаха "Довиждане", "Червени боклуци" и "Сергей, гей гей гей..." и обещаха "всеки ден да е така до оставката". Протестиращите изпяха националния химн като символично се обърнаха с гръб към централата на "червените".

20:58 Последна спирка бе общината, където протестиращите се разотидоха.