Много свободни позиции за работа в държавните ведомства

Парите

23-06-2013, 10:00

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Младежите до 29 години с шанс за професионална реализация, заявления могат да се подават до 26 юни

Десетки свободни позиции региона за държавните структури обявиха от бюрото по труда по програма за насърчаване заетостта на младежите. Продължава набирането на заявления по програмата "Старт в кариерата", обявиха от местното бюро по труда.

Около 2 200 са обявените работни места в национален мащаб. Те са в централните ведомства - Министерски съвет, Народно съберание, всички министерства. На регионално ниво младежите могат да кандидатстват за позиция в Инспекцията по труда, Агенция по заетостта, Агенция "Митници", в областните и общинските администрации, Комисия за защита на потребителите, Морска адменистрация и други. Крайният срок за приемане на заявления е 26 юни. 

За позициите могат да кандидатстват младежи до 29 години, които са регистритани на борсата като безработни, заети или учащи в редовна форма на обучение. Необходимо е желаещите да имат завършено висше образование за конкретната позиция, но не и стаж по специалността си. 

"До момента са приети само 24 заявления, в сравнение с миналата година се наблюдава по-слаб интерес от страна на младите. В бюрото са заявени работни места за общините Бургас и Поморие, в НАП, РИОСВ. Най-често се търсят хора, завършили право, английска филология, архитектура, строителство, счетоводство и социални дейности", обяни Златомира Гаджерукова от Бюрото по труда.

Осигурява се трудова заетост от 9 месеца, като през целия период се субсидира работодателя. Заплатата е 400 лв., поемат се допълните плащания, болничните и отпуската. По-слабият интерес експертите обясниха с многото програми, насочени към тази група, които предлагат не само заетост, но и обучения. Освен това в града бяха организирани и трудови борси, които предложиха добри позиции на младежите, допълниха от Бюрото по труда. 

"Във врзка с инициативата за работа на младите хора в България, ние наблюдаваме спад в броя на регистрираните в бюрата по труда. За миналия месец броят им е с 1 800 по-малко спрямо януари", обасни Пенка Кирилова от Регионалното бюро по труда, което обслужва общините Ямбол, Сливен и Бургас. По думите й след тяхно проучване съществува нагласа от страна на работодателите да оставят наетите по програми младежи на работа и след изтичане на субсидираната заетост. За Бургаска област около 30-40% от шефовете са заявили, че ще оставят персонала си на позицията.