Внимавайте! Жълт код за опасни горещини в страната

Региони

23-06-2013, 10:40

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Температурите ще достигнат до 38 градуса днес

Код "жълто" за опасно високи температури обяви тази сутрин Националния институт по метеорология и хидрология.

Предупредителният код е обявен за почти цяла България без областите София, София - град, Перник, Смолян, Кърджали, Бургас и Варна. Във всички други области на страната времето ще е горещи с максимални температури между 35 и 38 градуса. Очакват се температурни рекорди за деня.

Медиците предупреждават да не излизаме в обедните и ранните следобедни часове на деня, когато жегата е най-непоносима. Това се отнася преди всичко за хората с дихателни и сърдечни проблеми, а също така за децата и по-възрастните.

Последните международни изследвания показват, че броят на хората, които стават жертва на непоносимите жеги в големите градове, може да се увеличи сериозно заради климатичните промени.

Глобалното затопляне също така е станало причина месечните рекорди за горещини да нараснат пет пъти, предупреждават учените. В някои части на Европа честотата на месеците с рекордни жеги е скочила десетократно, добавят те. Ако настоящите тенденции за глобално затопляне се запазят, броят на новите рекордни месечни горещини ще бъде 12 пъти по-висок след 30 години спрямо днес, смятат учените.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"