В енергетиката липсват 1,5 млрд. лева, обяви Стойнев

Политика

23-06-2013, 11:32

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Няма да се съобразявам с никакви кръгове, обеща икономическият министър

Някои ни обвиняват, че едва ли не предприемаме краткосрочни мерки. Те не са краткосрочни, те са спешни. Цялостна реформа ще има, но за да има какво да реформираме, първо трябва да го спасим.

Ако не спасим системата ще потънем всички заедно, каза пред БНР министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Няма да се съобразявам с никакви кръгове, каза Стойнев. Той категорично отхвърли обвиненията, че бил принадлежал към кръга на Корпоративна търговска банка и поради това станал част от правителството. Очаквам, че върху това правителство ще има какви ли не предположения. Аз така или иначе съм член на БСП, участвам в правителството и съм избран от Пламен Орешарски, така че не смятам за нужно да се оправдавам на всякакъв род атака, заяви Стойнев.

Вече сме започнали процес на преразпределение, така че българските граждани да знаят къде държавните дружества си държат парите, каза още Стойнев. Финансовият ресурс на държавата ще бъде разпределен до месеци по справедлив начин и в други търговски банки, каза още той.

С последните промени в закона за енергетиката и в закона за ВЕИ ще се даде възможност на НЕК да изкупува приоритетно електрическа енергия от централите, които произвеждат най-евтин ток – АЕЦ "Козлодуй" и "ТЕЦ Марица Изток" 2. Такова нещо досега не се е случвало, досега НЕК е изкупувал скъпата енергия, обясни министър Стойнев.

В системата липсват приблизително 1,5 млрд. лева. Ако ги има тези средства вътре в системата няма да има напрежение и между миньорите, по веригата няма да има напрежение и в крайна сметка сметките за ток няма да бъдат толкова високи, каза Стойнев и припомни, че още от първия ден на правителството електроразпределителните дружества са искали увеличение на тока с 40%.