Окото на Фелини

Добрич Лайф

23-06-2013, 14:30

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Изложба в Амстердам. „Fellini - The Exhibition"

Майсторът на следвоенното италианско кино - Федерико Фелини - е във фокуса на интересна изложба в Амстердам. „Fellini - The Exhibition" е разходка из филмовата вселена на големия режисьор и всичко онова, което го е вдъхновявало и му е служило като генератор на идеи и образи по време на работата му в киното (тоест почти през целия му живот), пише stand.bg.
20 години след смъртта на Фелини, EYE, Amsterdam приканва в дебрите на един изключително интересен свят, в който са се родили легендарни ленти като „", „Сладък живот", „Ла Страда". Изложбата, която ще отвори официално врати на 30 юни, ще включва филмови фрагменти, фотографии, архивни документи и плакати. Артефактите са предимно от колекцията на EYE, но има и такива, чиято собственост е друга.
Организирана като визуална лаборатория, "Fellini - The Exhibition", дава достъп до най-затънтените кътчета от фантазията на режисьора. Рисунките и фотографиите на Фелини добавят нов нюанс към възможните тълкувания на филмите му, вдъхновени от собствената му младост, личните му съновидения и мечти.

Фелини работи в киното близо 40 години. Работи неуморно, създава образи, които сякаш биват гравирани в историята на киното въобще - толкова силен е магнетизмът им. Ролите на Марчело Мастрояни - алтер егото на Фелини - са винаги всепоглъщащи. Героите на Фелини се превръщат в архетипни герои, а прилагателното „Fellinian" се разбира без нуждата от превод.