Радан Кънев пое щафетата от Костов

Той бе избран с мнозинство за лидерското място в ДСБ

Делегатите на 11-ото Национално събрание на Демократи за силна България избра Радан Кънев за свой председател.

Срещу неговата кандидатура гласуваха само 12 партийци, а 6 се въздържаха. Иван Костов и Петър Москов пък си дадоха отвод преди това.

"Има криза в ДСБ, в десницата и в българското общество и това е криза на политическото лидерство. Там, където властва мафията властва мизерията. Те имаха една пречка обаче пред себе си - на силното реформаторско дясно лидерство, олицетворявано от Иван Костов и направиха всичко възможно да го премахнат", каза Кънев, визирайки управляващите в последните години.

ДСБ отдавна е малка партия, но това, което винаги ни е отличавало от другите партии джуджета е лидерството и парламентарното присъствие, продължи той.

Предишните управляващи направиха огромна грешка спрямо ДСБ. Победата на мафията е пирова, смята Кънев. Днес тази моя вяра е по-силна, отколкото на 18 май т. г. От ден на ден насам победата е по-близо, защото България вече има хората, които живееха във вътрешна емиграция и които надигнаха глава, обясни той. Това са хората от моето поколение и от средната класа, които разбраха,че индивидуално спасение няма и от вътрешната емиграция излязоха направо на улицата. Хората, които са ядрото на протестиращите са млади.

Ще създадем професионални клубове, онлайн организация и система за работа с българите в Европа, които не са бежанци, свикнали са на друг тип образование и трудова етика. Ще направим всичко възможно, за да могат и те да участват в управлението на държавата. Ние ще бъдем хората в България, които да създават новини, ще създадем и нов тип медийни канали, а не тези, които имаме сега. Ще направим и невъзможното, за да консолидираме реформаторското малцинство в България. Не съм на мнение ДСБ да се явява сама на изборите, няма да ви лъжа - ще работим да единен реформаторски блок, който няма да оцелява, а ще променя България, категоричен бе Кънев.

Получихме оферта от г-н Бойко Борисов, за да участваме в единен десен блок, но ГЕРБ не е алтернатива в българската политика, подчерта Кънев на фона на всеобщо недоволство от страна на делегатите към протегната ръка от ГЕРБ. Предложението на нашите приятели от "Синьо единство" за подновяване на предизборната ни платформа е добре прието. Важно е да си сътрудничим с тях, но това не е достатъчно, смята Кънев. Публично, открито и смело ще вървим към единодействие на десницата, обеща той.

След като делегатите избраха Радан Кънев за председател бяха избрани и предложените от него за зам.-председатели - Петър Москов, Атанас Атанасов и Светослав Малинов. За членове на ръководството на ДСБ бяха избрани Борис Станимиров, Иван Иванов, Димитър Бъчваров, Сергей Добрев, Димитър Сяров, Пепа Деведжиева, Росица Рачева и др.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен