Днес празнуваме Еньовден!

Животът

24-06-2013, 09:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Еньовден или рождението на Йоан Кръстител

Еньовден: билки и магии

Православната църква почита рождението на Св. Йоан Кръстител

Днес православната църква почита Светия Дух и Рождението на Св. Йоан Кръстител - Еньовден.

Св. Йоан Кръстител е наричан още Предтеча Господен заради това, че подготвил пътя за появяването на Спасителя, а по-късно сам го кръстил във водите на река Йордан.

В народния календар празникът съвпада с лятното слънцестоене. Затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Точно по изгрев всеки трябва да се обърне с лице към слънчевия диск и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина - ще боледува.

За Еньовден е характерно още "грабенето" и "маменето" на плодородието от нивите и добитъка, макар че ритуалът се прави и на Гергьовден.

Тази година празникът Свети Дух съвпада с редовното честване всяка година на 24 юни на Еньовден. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия.

С благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Негово преосвещенство Знеполски епископ Йоан - викарий на Софийския митрополит, ще оглави литургията в храм "Св. Дух" в столичния квартал "Надежда".