Пропада детска градина, ще строят нова

Мисия Пловдив

24-06-2013, 12:16

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Правят първа копка през септември на ЦДГ "Мир"

2 групи от детска градина "Мир" в пловдивския район Западен ще бъдат затворени заради пропадане на една от стените на сградата. Това обяви кметът Иват Тотев. Той посочи, че решението е взето след проверка на екип от РЗИ и общинския инспекторат.

Този проблем в конструкцията съществува от близо десетилетие. През годините там са налети много пари за ремонти и укрепване. Безмислено е обаче да се дават още след като конструкцията е толкова компрометирана. Средствата просто ще потънат като вода в пясък, смята Тотев.

Градоначалникът изтъкна, че вместо ремонт в съседен терен от 10 декара ще започне строителство на нова сграда за 8 групи. На сесията на общински съвет в четвъртък ще внесем предложение за отпускане на 500 хил. лева от бюджета за проекта. Така през есента ще бъде направена първа копка, а септември догодина ще влязат и първите малчугани, предвиди кметът.

По думите му приблизителната стойност на забавачката ще е 3,5 млн. лева. На въпрос откъде ще се намерят останалите 3 млн. лева, Тотев обясни, че се надява да получи финансиране от републиканския бюджет. В противен случай ще се разчита само на общински средства.

Градоначалникът изтъкна, че за децата от закритите групи ще се търси алтернатива в други детски заведения. Вече водим разговори. За летния период няма проблем. Наесен обаче вероятно ще се наложи те да се настанят в градини в район Централен или Източен. Това обаче е по-добре отколкото да се рискува с опасната сграда, заяви Тотев.