Пожарникар: Ако пламне паркингът на мола, става страшно! (ВИДЕО И СНИМКИ)

Мисия Пловдив

24-06-2013, 13:14

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Фалшив пожар "пламна" в мол "Галерия" в Пловдив

Най-опасен в голям търговски център е пожарът на паркинг етажите. Ако се запали този на мол „Галерия”, ще е страшно, каза инспектор Кирил Десев от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пловдив. Причината е, че пожарните коли са високи и не могат да влязат в паркинг етажа. Сградата има аварийни изходи и пожарни кранове, но все пак, това че автомобилите на огнеборците не могат да влязат, ще забави гасенето и щетите ще са по-големи.

Четири екипа с 4 автомобили направиха учение в магазин „Карфур” на 1 етаж в мол „Галерия” преди обяд. Колите пристигнаха от 4-та районна служба, която се намира в индустриална зона в „Тракия”, от Кичук Париж и от службата в Центъра. „Огнеборците трябва да са напуснали сградата до минута и да дойдат на мястото на пожара до 5-6 минути в зависимост от трафика”, обясни още инспектор Десев. По думите на огнеборците предаването на сигнала за пожар от центъра 112 в Кърджали до пожарната губи от 2 до 5 минути, което е ценно време.

Изводите от днешното учение тепърва ще се обобщават, каза инспектор Георги Кунев. Едната от колите закъсня, заради ремонта по бул. „Санкт Петербург”. Грешката на охраната на мола бе, че ескалаторът, който е за слизане надолу, трябваше да бъде спрян, а той беше оставен да работи. Това дезорентира хората.

Някои от посетителите недоволстваха, че се наложи да прекъснат пазаруването. „В Норвегия обучение посред обед не може да се проведе. Що за организация е това”, възмути се пловдивчанка, която от години живее в чужбина. Други пък приветстваха идеята да се правят подобни обучения колкото се може по-често.”В училище тренираме децата как да реагират при пожар”, разказа начална учителка от Смолянско. „Те знаят, че трябва да се движат по-долу и близко до стените. Причината е, че димът до земята е по-разреден, а ако не се отделят от стените, по-лесно ще се ориентират къде е изхода”, добави тя. „Като цяло културата ни на реакции при бедствия е ниска. Не сме застраховани и правилата трябва да са ясни”, категоричен е инспектор Кунев.