Нови избори през 2014 година, иска бизнесът

Работодателите предлагат да се изготви и проект за нова Конституция

Парламентарни избори следва да се проведат заедно с изборите за членове на Европейския парламент през 2014 година. Това заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, предаде БГНЕС.

Той представи позицията на Българската стопанска камара във връзка с актуалната икономическа и политическа ситуация в страната. "Ние сме "за" да се формира ново Народно събрание на основата на избори. До тогава в кабинета трябва да отпаднат всички политически оцветени министри и зам.-министри и те трябва да бъдат заменени с експерти, предложено от гражданското общество", каза Данев.

Според работодателите трябва да се постигне договор между всички партии и представители на гражданското общество за разпускане на настоящия парламент до една година. Членовете на БСК искат генерална промяна в Изборния кодекс, като се премине от преференциална към мажоритарна избирателна система. Работодателите предлагат да се изготви и проект за нова Конституция с широко участие на гражданското общество.

Председателят на УС на БСК Сашо Дончев смята, че гражданите трябва да избират и районните съдии и началниците на полицейските управления.

Те настояват още за прекратяването на финансирането на всички партии, правителството и Народното събрание в краткосрочен план да определят задачи и стратегията за развитие на икономиката, както и да се въздържат от популистки решения. Такива са задържането на цени, финансирането на губещи предприятия и структури.

От БСК са "за" извършване на нужните промени за подобряване на регулациите на естествените монополи и за "разграждането" на изкуствено създадените. Стопанската камара предлага с акт на Министерски съвет да се забрани събирането от страна на администрацията на такси, глоби и други плащания, непредвидени изрично в закон.

Според Данев таксите, с които се мачка бизнесът, са стотици. "Непрекъснат е натискът от администрацията", смята той. "Държавата трябва да извършва своите услуги за сметка на разходите, предвидени в бюджета".

БСК иска до 1 април всички заинтересовани звена на публичната администрация да защитят всеки един регулаторен режим и всички незащитени режими да бъдат отменени. Работодателите настояват да отпадне въвеждането на минималните прагове при определяне на размера на възнагражденията и цените на услуги от съсловните организации. Освен това те предлагат да се установи поносим размер на съдебните такси.

"Българският бизнес е почти лишен от правораздаване поради невероятно високите такси и разходите за адвокати и експертизи. Малкият бизнес е лишен от правосъдие. Предлагаме 20 % от дължимата такса да се плаща в началото на завеждане на делото, а цялата такса да се изплати след произнасяне на присъдата от загубилата страна", заяви Данев.

От стопанската камара имат и предложения, свързани с провеждането на обществените поръчки. " Обществените поръчки се взимат от 4 или 5 търговски организации. Не може, когато една икономика потъва и най-много се срива строителният бранш, 4-5 организации да си увеличат няколко пъти обемите, коментира Данев. БСК предлага да има арбитражни клаузи в договорите за обществени поръчки.

Категорично подкрепяме решителни мерки в енергийната ни система. Очакваме структурни реформи, а не палиативни решения, заяви Данев. От БСК смятат, че са нужни промени в системата на единната данъчно-осигурителна сметка, така че наредителят да избира къде точно да отиват плащанията.

Запитан дали БСК ще подкрепи увеличение на минималната работна заплата Данев, коментира, че липсва оценка на въздействието на последните увеличения на минималната работна заплата. "Минималната работна заплата може да се плаща в София, но не може да се заплаща в Дулово или Лом. Това означава унищожаване на бизнес и загуба на работни места, подобни решения са твърде деликатни, когато се взимат административно", коментира Данев. Няма нито един стратегически инвеститор за последните 23 години, в България се разрушават заводи, но не се строят нови, коментира още Данев.