Пепеляшка е №1

Животът

24-06-2013, 16:31

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Приказките продължават да очароват децата

Съвременните малчугани харесват същите приказни герои като своите родители, пише в. "Дейли експрес". Резултатите са от скорошно проучване, направено във Великобритания по поръчка на "Бууктръст" сред 1001 души.

Седемдесет процента от запитаните родители споделят, че разказват приказки на децата си, вярвайки, че по този начин не само им осигуряват развлечение, но и стимулират развитието на уменията им за четене. Половината възрастни казват, че този вид занимание е всекидневна практика, пише БТА.

Любимата героиня на момичетата е Пепеляшка. Следват Златокоска, Котаракът в чизми, Червената шапчица и кръстницата на Пепеляшка.

Любимецът на момченцата е героят от приказката "Джак и бобеното стъбло". Следват го Джинджифиленото човече, Котаракът в чизми, Трите мечета от приказката за Златокоска и Лошият вълк от приказката за трите прасенца.

Някои родители смятат, че приказките вече не са подходящи за съвременните деца. Те явно забравят, че приказните истории помагат на подрастващите да разрешават проблеми и да изграждат светоусещането си. Приказките се разказват от поколение на поколение и вдъхновяват децата на свой ред да станат разказвачи и читатели, казва Джъстин Ходжкинсън от "Бууктръст", пише dnes.bg.