Отново сме на крак! Протестът продължава! (обновена в 22,16)

Мисия София

24-06-2013, 18:56

Снимка:

Bulgariautre.bg

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Sofiautre.bg следи отблизо протеста срещу правителството

Повече от седмица десетки хиляди граждани търсят оставката на правителството на Пламен Орешарски. И тази вечер Sofiautre.bg ще следи отблизо протеста и ще съобщава в реално време за случващото се в столицата.

 

19,00: Стотина души са се събрали на площад „Независимост” в очакване на началото на протеста. Има засилено полицейско присъствие в района, поставени са ограждения. Движението се осъществява нормално.

19,06: Около хиляда души са се събрали пред сградата на Министерски съвет и пространството пред Президентството.

19,10: Непрекъснато идват нови хора. Вече е спряно движението по бул. „Цар Освободител” и по бул. „Дондуков”. Протестиращите скандират „Оставка” и „Мафия”, носят български знамена. Част от тях носят плакати, на които пише „За мен е въпрос на чест да съм тук”, „Зная ви далаверите, познаваме ви методите, видяхме ви експертите” и други. Има засилено полицейско присъствие.

19,24: Събралите се пред Министерски съвет граждани скандират „оставка” и „мафия”. На площад „Независимост” продължават да се събират хора на протеста с искане на оставката на правителството на Пламен Орешарски. Броят им не може да се определи, тъй като постоянно се присъединяват нови недоволни граждани. Значителна част от протестиращите са пред Президентството, а останалите са пред сградата на Министерски съвет. Те скандират „Мафия”, „Оставка”, „Червени боклуци” и „Изроди”. Протестиращите освиркват сградата на Министерски съвет. Те носят знамена и плакати, на част от които пише „Министър Кристан Вигенин – отроче на ДС и БКП - вън”, „Време е. Вие свършихте”, „Орешарски бързо подавай оставка”, „Да искаш прошка за наглост и безочие”. Остава засилено полицейското присъствие и движението в района е блокирано.

19,49: Група протестиращи направиха своеобразна сватба между трите парламентарно представени партии и мафията. Млади мъже и жени облякоха булчински одежди, на които са закачени табели с имената на БСП, ДПС и Атака. По дрехите на младоженците са залепени фалшиви банкноти в евро, а до тях има табели с имената и на други политически партии.
До сватбарите млад мъж пуши пура и има закачена табелка мафия. Те носят подарък, на който пише АЕЦ Козлодуй – ядрено гориво. До тях има двама души с мегафони, които скандират „Направете път на мафията и неговите булки”, скандира се и „Орешарски, подай оставка, искам на море!”, „Пашата ми плати, Бойко ли си ти” и „Ние сме платени – кюфтета от архар”. Протестиращите вече са хиляди, скандират „Оставка” и „Мафия” и носят плакати, на които пише „Единадесети ден хиляди ви гонят, защо сте още тук”.
Сред протестиращите има и представители на ЛГБТ движението, които носят постери с надписи „Оставка!”, изписано с цветовете на дъгата.

20,13: Протестиращите срещу кабинета „Орешарски” достигнаха Народното събрание. Недоволните граждани скандират „Оставка”, „Мафия”, „Червени боклуци”, свирят със свирки. Чува се и тъпан, който бие в маршов ритъм. Протестиращите носят плакати с различни послания като „Българийо, днес народът твой с надежда тук е”, „На зъл орех, зъл прът” и други. Има много хора, които са дошли с децата си, както и много велосипедисти.

20,34: Протестното шествие блокира движението на Орлов мост. Протестиращите и тази вечер не се спряха пред Народното събрание, където има друга форма на протест – палатков лагер. Блокирано е движението и на кръстовището до Софийския университет. И тази вечер на Орлов мост е поставена кутия за събиране на предложения за промени в Изборния кодекс, а до кутията пише „Тук е Народното събрание”. Има хора, които носят плакати - „Не съм против турците – ненавиждам ДПС”, „Мас от свиня и власт от комунист се взимат само с дране”. Протестиращите скандираха „Оставка” и „Червени боклуци” през целия път дотук. Към момента няма напрежение или безредици заради протеста. Колите на градския транспорт стигат само до кръстовището на Орлов мост и се връщат обратно по бул. „Цариградско шосе”. Има полицаи, които пренасочват движението. Част от тях носят жилетки с надпис „Антиконфликт”. Броят на участниците в протеста не е намалял.

20,57: Протестното шествие в столицата достигна Моста на влюбените и блокира движението. На самия Мост на влюбените са се качили протестиращи, които развяват българското знаме. Движението е блокирано, а полицията го пренасочва. Чуват се скандирания „И преди, и сега БКП е мафия”. След като блокираха Орлов мост, протестиращите продължиха по обичайния си маршрут по бул. „Евлоги Георгиев”. През целия път те скандираха „оставка” и „червени боклуци” под акомпанимента на барабан, те пяха специално измислени за протеста песни за падането на властта, като възрастен мъж с червена шапка хвърляше шапката си на земята и в вдигаше в ритъма на песента.

21,30: Протестиращите стигнаха до централата на БСП на ул. „Позитано” 20. Има засилено полицейско присъствие, като цялата централа е обградена от полицейски кордон. Протестиращите и тази вечер минаха по обичайния маршрут по бул. „Витоша”. По пътя те скандираха „мафия”, като скандиранията се усилиха, когато протестното шествие минаваше покрай Съдебната палата. Недоволните граждани освиркват и крещят „червени боклуци”. Те аплодираха полицаите, които пазят сградата. Част от протестиращите продължиха към централата на ДПС, докато друга част остава пред централата на БСП.

21,44: Протестиращите в столицата се спряха пред централата на политическа партия ДПС и скандират „Долу ДПС” и „Оставка”. Те дълго време освиркваха централата на партията. Блокирано е движението по бул. „Ал. Стамболийски” . Централата на партията е обградена от полицейски служители. Протестиращите развяват българското знаме. За момента обстановката е спокойна, няма напрежение сред събралата се тълпа.

22,16: Няма информация за инциденти и арести. Протестиращи в столицата са блокирали движението на Орлов мост във всички посоки. Броят на протестиращите непрекъснато се увеличава. Сред тях има хора с деца, хора с домашни любимци. Един от протестиращите съпровожда шествието с барабан. Има много колоездачи, протестиращите са насядали по земята и по тротоарите. Свирят със свирки, в момента не се чуват скандирания. Една част от протестното шествие все още на кръстовището на Софийския университет и движението там също е блокирано. На шосето група протестиращи играят хоро под звуците на народна музика.