БГ инженери измислиха „умна” хартия срещу фалшиви пари

Най-доброто от печата

25-06-2013, 06:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Българите изтънили хартията до 20 микрона

Двама български инженери заедно с колегите си от щатския университет на Северна Дакота изобретиха "умна хартия" срещу фалшификация на пари.

Ръководител на екипа е проф. Валери Маринов, познат в Щатите като Вал Маринов, а другият българин е Юрий Атанасов. И двамата са русенци, но от години работят зад океана. Разработването на проекта тече вече 10 години, но основният принос на българите е в изобретяването на тънки чипове, които да се сглобяват в хартията.

Юрий Атанасов обясни и системата, чрез която са стигнали до постижението. Те намерили начин да пакетират чиповете, като са ги изтънили до 20 микрометъра, което е пет пъти по-тънко от човешкия косъм. 

Чиповете се правят от силиций, който е много крехък материал, но когато се изтъни до дебелина от 20 микрометъра, той става гъвкав и тогава може да бъде вграден в банкнота, без да се повреди при сгъване на банкнотите.

Екипът от българи и американци е измислил как да използва енергията на лазер, с която да пренесе чипа, изтънявайки го междувременно 20 микрометъра. Така той се мести, без да бъде наранен. Патентът за това принадлежи на проф. Валери Маринов, обяснява Юрий Атанасов.

Всъщност още преди 10 години Европейската централна банка и банката на Япония са изявили желание да започнат да вграждат такива чипове в банкноти, но до този момент не е имало технология, която да може да пакетира чипове в хартия достатъчно бързо и евтино и освен това да бъдат много тънки и гъвкави.

Вече са факт първите експериментални банкноти с чип, които са представени на конференция в Щатите. Интерес към технологията има от много институции в САЩ и Европа и от частни инвеститори и фирми.