Ирландски министри казаха „чао” на Европа с българска торта

Животът

25-06-2013, 08:20

Снимка:

Plovdivutre.bg, личен архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Историята на финансистка, която прави торти и продава българско сирене в Брюксел

Недалеч от сградата на Европейската комисия в Брюксел виждаме български магазин. С голяма шарена торта в ръце ни посреща усмихната нашенка. „Влизайте, ей сега ще дойда. Само да я дам на едно италианско семейство”, казва тя. Татяна Станева е съвременния Странджа в белгийската столица. За малко повече от 3 години се е сблъсквала с много трудности и препъни камъни както в живота, така и като собственик на етнически магазин. При нея е като бюро справки. Българското знаме е закачено веднага срещу входа на магазина. Отляво на него е таблото „Търся-предлагам”. Там нашенци  продават, купуват, търсят детегледачки и учители по чужди езици, намират футболисти за любителския български отбор и какво ли още не.

Татяна е родена в Левски, но съзнателния си живот е прекарала в София. Магазинът е създаден 2007 година. Първоначално идеята е била брат й и дъщеря й да развиват бизнеса, а тя да остане в България.

Съкращенията през 2009 г. обаче преобръщат съдбата й тотално. От финансист й се налага да стане магазинер в Брюксел. Избира местоположението, защото е ключово за основните й клиенти - българите. Наоколо се намират най-важните институции – Европейският парламент, Комисията, Съветът на Европейския съюз, Комитетът на регионите и други. Именно затова живеят много българи в този квартал. Общо в града има 9 наши магазина.

Когато идва през 2009 г. Татяна е с представите, че от родината ще потекат камиони с българска стока. „Нищо подобно. Много е трудно да наложим нашите продукти тук”, категорична е тя. „Без да политизирам причината е лошата репутация на България в Белгия и по света”, добавя продавачката. Жалко е, защото качеството ни е по-добро от техните продукти. „Качественият продукт в Брюксел е прекалено скъп. Но как да им обясня. От нашите стоки интелигентните чужденци, които познават българи или са любопитни”, смята Таня.

Българката се бори за територия на трапезата на чужденците като ги съветва как да комбинират сиренето със салата, да правят баници, да гарнират месо с ароматна лютеница. „Ужасно е трудно да си българин и да имаш роден бизнес тук”, оплаква се нашенката.

Системата за плащане в Белгия е много стриктна. Когато не платиш веднага фактура, те таксуват 5 евро, следващият път 13 евро и така се стига до много големи суми. „Веднъж бях закъсняла с плащане от 500 евро. Пристигнаха полицаи. Казаха ми, че идват да ми описват имуществото в магазина”, разказва Таня. Униформените отсичат, че тя има 24 часа да изплати сумата. Таня започва да страда от безсъние. „Но вече притръпвам. Справям се някак”, казва тя. Друг куриозен случай е когато една фирма й изпраща фактура за над 200 евро за това, че е слушала БГ радио в магазина. „Защитавали били авторските права на музикантите. След проверка в институциите се оказа, че пращат фактури неправомерно”, обяснява Татяна. 

Най-големият проблем за българите е наемането на жилище, ако не работят в институция. Причината е, че парите на тези, които работят по институциите и тези, които си изкарват хляба другаде са фрапиращо различни, пък и имат договор. „Като собственик на фирма бях подложена на какви ли не унижения, за да докажа, че мога да си плащам наема”, разказа Татяна. „Гадно се чувстваш като българин. Обаждаха се на предишната ми наемодателка, дадох два депозита в банката и накрая пак не ми вярваха”, добавя тя. Апартаментът за месец  струва 1600 евро. „Не знам как се оправят студентите и тези, които започват от нулата”, пита се Таня. За трите години откакто продава, нито един български евродепутат не е стъпвал в магазина й. Обикновено идват работещи и стажанти в евроинституциите.

За да запълва дупки в доходите Татяна от година се заема да прави торти. Вече умее да създава почти всички приказни герои, маркови коли, принцеси и животни. Първата е по молба на българка за рождения ден на детето й. Идва втора, трета, пета поръчка. Татяна се кълне, че най-изпипаните торти в Брюксел правят българките. „Невероятни са – рисуват, моделират, от тях се научих”, казва тя. Чете и гледа в сайтове и така „краде” занаята. Таня най-много се гордее с последната си поръчка. За партито за сбогуване на Ирландското председателство на ЕС, което се състоя снощи,  майсторката на тортата е именно тя.  „Радвам се, защото ирландците поверяват тортата си на практика на друга държава”, споделя гордата майсторка. Оказва се, че поръчката идва от българка, омъжена за високопоставен ирландец.

Нашенката не препоръчва  на младите  българи да работят и живеят в Брюксел, ако не са подписали договор в институциите. „Виждам прекрасни и образовани младежи, които въпреки уменията си, не успяват да намерят работа. Една от причините е , че сме българи”, смята тя. „Ако им се ходи навън, да изберат по-отворена към чужденците държава”, съветва Татяна.