ЦСКА по пътя на "Ботев"

Спорт

25-06-2013, 09:46

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

УЕФА лудна

ЦСКА избра пътя, по който мина “Ботев” (Пловдив), за бъдещето си. Търси се отбор, склонен да се влее в новото дружество, което ще бъде основано. Да си смени името и с неговия лиценз новият “червен” клуб да се включи в “А” група - първият вариант е “Нефтохимик”, а вторият - “Любимец”.

По същия начин преди 3 години “Металик” (Сопот) се вля в дружество с име “Ботев” и новият клуб започна да играе във “В” група. А и до днес клубът на бившия собственик Димитър Христолов съществува с дълговете си и е преследван от кредитори. Разликата е, че сега новият ЦСКА иска да започне директно в елита.

За денонощие “червеният” клуб подлуди УЕФА и феновете си. В неделя вечер “Титан” реши - ще се участва в Лига Европа, както бе по програма.

В понеделник сутрин се подготвяха картотеките на и без това малкото футболисти. И около 10 часа вчера “Титан” промени мнението си: “Веднага да се пращат писма до УЕФА и БФС, че ЦСКА няма да участва в жребия.” Последва факс до родната централа с уведомяване за отказ от евротурнирите.

В часовете след това Борислав Михайлов от позицията на президент на БФС опита да ходатайства “Ботев” да замести ЦСКА.

На първо четене нямаше как да стане - по наредбата на УЕФА, чл. 2, т. 10, мястото на доброволно отказал се клуб не може да бъде заето. Единственият вариант да има смяна е УЕФА да наложи дисквалификация.

Това роди “ново 20” и БФС обмисляше формално да отнеме европейския лиценз на “червените”, което ще е достатъчно основание те да бъдат заменени от “Ботев” в турнирите. Има вариант въпросното решение да бъде взето до края на седмицата.

Жребият беше изтеглен и срещу името на казахстанския “Астана” седеше - “отбор от България”. И така “пак се прочухме” в Европа още преди старта на турнира. В ЦСКА обаче всичко е предпоследно, а срокът за картотекиране бе в 1 ч след полунощ в понеделник... Засега казаците печелят двата мача служебно с 3:0.

До понеделник вечер се очакваше и друг отговор - кой клуб ще се съгласи да вземе името ЦСКА с допълнение, АС-23 например.

Феновете на “Нефтохимик” обаче изригват с декларации срещу евентуалното сливане. Според неофициална информация задължение да се договорят с “Нефтохимик” за сделката имат босовете на “Титан” Димитър Борисов и Иво Иванов. Това трябвало да е последният им жест към марката ЦСКА.

В новото акционерно дружество ще влязат бизнесмени, които Стоичков обяви като свои приятели. Единият от тях ще е Гриша Ганчев. Ще участва и доскорошният депутат Емил Димитров. Другите се пазят в тайна, но се говори за банкер и бос в сметопочистването.

Ако ЦСКА мине по този път, “червените” може да се включат в евротурнирите още догодина, стига да се класират. По същия начин, както “Ботев” има право да играе в Европа, защото наследи реално “Металик”. Защото “Нефтохимик” (а и “Любимец”) е участвал в последните 3 години във футбола.

Хора във футболните среди недоумяват защо “червеният” клуб не опита да повтори “Берое” от 2008-ма. Тогава старозагорският клуб бе обявен в несъстоятелност, пое го синдик, който изпълняваше и ролята на директор. Той назначи оздравителен план, договаряше се с кредиторите. След това насрочи търг за продажба на дружеството и на него се появиха новите собственици, платили определената от синдика цена. Но “Берое” не напусна “А” група, докато реално бе фалирал, пише Боян Бойчев за "Труд", цитиран от Sportline.bg.