Туристи ще „Пътуват умно" по Черноморска Добруджа

Мисия Добрич

25-06-2013, 10:50

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Международен проект насърчава ползването на обществен транспорт

Международен проект по програмата "Интелигентна енергия Европа" насърчава туристите в района на черноморския комплекс "Албена"- Балчик - Каварна - Добрич да ползват по-активно обществения транспорт, както и пешеходни и велоалеи до забележителности за сметка на превоза с лични автомобили.

Под мотото "Пътувай умно" дестинацията Черноморска Добруджа заедно с Балеарските острови /Испания/, Мадейра /Португалия/, Форли-Чезена /Италия/, Лимасол /Кипър/ и други туристически региони в Европа са подготвили местни планове за мобилност, съобщи ръководителят на проекта "SEEMORE" от българска страна доцент Лучия Илиева.

Вече са разпространени информационни пакети в 50 хотела в "Албена", в които се популяризират възможностите за екологично придвижване до нос Калиакра, резерватите "Болата" и "Яйлата", архитектурно-парковия комплекс "Двореца" в Балчик, Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Туристите в курорта и крайморските общини вече разполагат и с книжка с разписание на автобусните линии на обществените превозвачи.Постери и картички,  също ще популяризират зелените маршрути.
Според проучване в рамките на проекта Черноморска Добруджа се посещава от 350 000 туристи годишно.
Целта на проекта е  да бъдат намалени вредните газове в природата.
Големи възможности има използването на морски транспорт, електрически влакчета, електромобили и велорикши.