Планът за Бедечка не е обнародван правилно, заяви омбудсманът

Животът

25-06-2013, 12:09

Автор:

starazagorautre

Всичко от Автора

44 души подписаха сигнал с искане за разглеждане на казуса "Бедечка"

Националният омбудсман Константин Пенчев постанови областната управа и общината да упражнят цялостен контрол по казуса с определения за застрояване старозагорски парк "Бедечка". Омбудсманът отбелязва, че планът за застрояване (ПУП) на парка не е бил обнародван в законовия 7-дневен срок в Държавен вестник, съгласно чл. 129 от ЗУТ. Освен това публикувана само една точка от него, а не цялото решение, с което не са спазени изискванията на чл. 128 от ЗУТ. Въпросното решение на Общинския съвет съдържа и точка за преработване на плана, което също е в разрез със законовите процедури.
Реакцията на омбудсмана идва, след като 44 души подписаха сигнал с искане за разглеждане на казуса "Бедечка". Сигналът беше внесен от старозагорския физик Светослав Иванов, който се застъпва за запазването на зелените площи около Бедечка. За момента е получен едиствено отговор от общината с изреждане на обстоятелства по случая. Очаква се отговор на областната управа.
В писмото си Константин Пенчев се позовава на решение №5 на Конституционния съд от 2006 г., според което общият устройствен план следва да е в интерес на обществото и да защитава конституционно гарантирани ценности като опазване на околната среда. Конституцията и Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи не изключват възможността за ограничаване на правото на собственост, пише още Пенчев и се позовава на конкретна практика на Съда на Европейския съюз, както и на Орхуската конвенция.